Újabb japáncseresznyét ültettek a kecskeméti Aamori parkban

Vissza a címlapra
Újabb japáncseresznyét ültettek a kecskeméti Aamori parkban

A Szent László Lions Club jóvoltából Kecskeméten egy újabb japáncseresznyét ültettek el a II. Rákóczi Ferenc nevét viselő iskola előtti Aamori parkban 2018. április 13-án, pénteken. Őexcellenciája Sato Kuni asszony, Japán magyarországi nagykövete is jelen volt az eseményen.

A nagykövet asszonyt az iskola növendékei kis műsorral köszöntötték, majd Király József, a Szent László Lions Club tagja ismertette a park rövid történetét. Sato Kuni rövid köszönő beszédét követően a fát a klub senior tagjai és fiataljai, a „Leok" közösen ültették el.

A japáncseresznye (Prunus serrulata vagy Cerasus serrulata) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó díszfa. Japán nemzeti jelképe és a japán identitás része; számos nemesített változatának tavasszal nyíló virága, amelyekből termések nem származnak (meddő virágok). A japáncseresznye a közönséges cseresznyéhez hasonló igényű, levele is hasonló ahhoz. Széles koronájú, 8-10 méterre is megnővő fa, látványos tavaszi virágzással. Amíg a közönséges cseresznye levelei a végükön egyenletesen hegyesednek, szélük szabálytalanul durván fogazott. A japáncseresznye levele a végén hirtelen elkeskenyedik, majd hosszú hegyben végződik, a levél széle egyenletesen, aprón fogazott, a fogak előre állnak és finom szálkaszerű hegyben végződnek - Wikipédia.

A park létrehozására még 2012 áprilisában került sor, alkalmat adva akkor arra, hogy a Szent László Lions Club, valamint Kecskemét részvétét, egyben partnerségét is kifejezze az egy évvel azelőtt történt japán földrengés és cunami áldozatai és hozzátartozói számára. A Sakura ünnep idején a japán nép iránti tisztelete jeléül a klub 35 japáncseresznyét ültetett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola elé akkor. A programot a Kecskemét-Aomori Baráti Kör is támogatta. A cseresznyefa-ültetésen őexcellenciája Ito Tetsuo, Japán akkori magyarországi nagykövete is részt vett.

Kecskemét közgyűlése a Szent László Lions Club kezdeményezésére 2015 novemberében döntött arról, hogy a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtti park Aomori - a japán város 1994 óta Kecskemét partnervárosa - nevét viselje. Így 2016 tavaszán egy kis ünnepség keretében Kosuge Junichi nagykövet és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony a japán testvérváros, Aomori nevére keresztelte a gondozott parkot, majd elültettek egy újabb japáncseresznyét.

2017 áprilisában újabb 13 fával bővítette a klub a parkot egy, a Városi Támogatási Programon elnyert pályázatnak köszönhetően. Kosuge Junichi úr Japán magyarországi nagykövete ezen az eseményen is részt vett. Jelenleg a parkban már több, mint 50 japáncseresznye virágzik.

Galéria (18 kép)

Összes kép letöltése