Újabb 3.7 milliárdos Bács-Kiskun megyei pályázati siker bölcsődék építésére

Vissza a címlapra
Újabb 3.7 milliárdos Bács-Kiskun megyei pályázati siker bölcsődék építésére

- Újabb 21 Bács-Kiskun megyei Önkormányzat bölcsődei fejlesztésére irányuló pályázatában született pozitív döntés - közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a megyeházán a jó hírt Rideg László, a megyei önkormányzat elnöke. A tájékoztatón jelen volt Szabó Gellért, az egyik nyertes település, Szentkirály polgármestere is.

- Az eredetileg 63 milliárd forintos Bács-Kiskun megyei TOP-os keret jelenleg már 70 milliárd forint felett jár - mondta bevezetőjében Rideg László. - Mivel pedig vannak, és lesznek is újabb fejlesztési kiírások, ezért rövidesen további növekedés várható.

A nyári "bölcsődei pályázat" Bács-Kiskun megyei eredménye az, hogy a megpályázott 5 milliárdból közel 4 milliárdot meg is kapott a megye. Az összeget Bács-Kiskun megyei települések nyerték meg bölcsőde építésére, illetve felújításra.

- Rövidesen megkötjük a településekkel a szerződéseket, és azt követően azonnal megkapják a teljes összeget. Ez azt is jelenti, hogy nem kell önerőt hozzátenniük a pályázati pénzhez - hangsúlyozta Rideg László.

A mostani kormányzati döntés 21 Bács-Kiskun megyei települést érint, és együttesen 34 csoportban 387 új bölcsődei férőhelyet jelent. A támogatott települések a megye egész területéről vannak: nem csak kis települések, hanem nagyvárosok is nyertek Utóbbiak között vannak például Baja, Kiskunfélegyháza és Kiskőrös is.

Szabó Gellért köszönetet mondott a döntéshozóknak, és a megye önkormányzatának is a pályázatuk támogatásáért.

- Ezzel ugyanis megvalósulhat Szentkirály egyik álma - mondta a polgármester. - Nálunk ugyan jelenleg működik egy mini bölcsőde, de ez csupán 8 kisgyermek ellátásról tud gondoskodni. Most viszont 275 millió forintból egy „igazi" bölcsődét tudunk építeni, önálló intézményként, két csoporttal, 28 kisgyerekkel, és 7 gondozóval.

Szabó Gellért ugyanakkor hangsúlyozta azt a véleményét is, hogy ennek a pályázati sikernek van számára egy nagyon fontos üzenete:

- Ez pedig nem más, mint az, hogy a megyei önkormányzat az elnök úr által említett keretet az egész megye területén kívánja hasznosítani, és eközben partneri együttműködést valósít meg az önkormányzatokkal. Az pedig, hogy a megye településeit „felkarolja" a Bács-Kiskun megyei önkormányzat, és gazdája tud lenni a megye teljes területének, „kijárja" az állami forrásokat, támogatásokat, ez egy olyan példa Magyarországon, ami az egyetlen igazi jó gyakorlat kellene, hogy legyen a jövőben.

Eddig Bács-Kiksun megyében összesen 43 település nyert el támogatást a TOP-1.4.1-es prioritásban óvoda- és bölcsődefejlesztésre, összesen 5.260.120.757 Ft értékben. (Ezek közül 30 fejlesztés már befejeződött.)

A most bölcsődefejlesztésre támogatást elnyert települések és a támogatás kerekített összege: Bácsalmás (138 millió Ft), Bácsbokod (35 millió Ft), Baja (352 millió Ft), Ballószög (295 millió Ft), Csólyospálos (59 millió Ft), Érsekcsanád (71 millió Ft), Izsák (332 millió Ft), Kerekegyháza (124 millió Ft), Kiskőrös (141 millió Ft), Kiskunfélegyháza (369 millió Ft), Mélykút (359 millió Ft), Orgovány (310 millió Ft), Páhi (28 millió Ft), Solt (117 millió Ft), Soltszentimre (33 millió Ft), Szalkszentmárton (66 millió Ft), Szentkirály (275 millió Ft), Tázlár (22 millió Ft), Tiszakécske (314 millió Ft), Városföld (58 millió Ft), Vaskút (225 millió Ft).