Tűzoltótábort rendeztek Kunbaracson

Vissza a címlapra
Tűzoltótábort rendeztek Kunbaracson

Tűzoltótábor. Egy hét, ami a tűzoltói hivatás megismeréséről, valamint a felhőtlen kikapcsolódásról szólt. A fiatalok az egyhetes tematikus tűzoltótáborban tűzoltási, műszaki mentési és egészségügyi ismereteket tanultak, elméletben és gyakorlatban egyaránt, valamint szabadidős programokon vettek részt, a Kerek1Tábor területén.

A táborlakók „tantermi" oktatás keretén belül hallottak égéselméletről, amelynek bizonyos részeit - a tűzhelyen felejtett zsiradék tűz - szemléltető eszköz segítségével láthatták, valamint a tálcatűz oltását porral oltóval mindenki kipróbálhatta. A tábor programjai között szerepelt tűzoltó szakfelszerelések, védőruha, tűzoltó járművek megismerése, szerelési és tűzoltási gyakorlat is, melyeket tűzoltók irányításával, megfelelő védőfelszerelésben hajtottak végre a résztvevők. Az elsősegélynyújtási alapismereteket szakképzett mentőápolók tanították a táborlakóknak, a stabil oldalfekvéstől az újraélesztésig. A foglalkozások közötti szabad programok ideje alatt sem unatkoztak a gyerekek, hiszen részük volt métázásban, vízi pókfociban, karaoke party-ban, vízibomba csatában és kipróbálhatták a füstsátrat is. A táborlakók az Ágasegyházán található védett vezetési pontra is ellátogattak. A tűzoltótábor zárónapján a fiatalok bemutatták szüleiknek hogyan is tudják porral oltóval eloltani a tüzet.

A tűzoltók az állampolgárok segítésén túl fontos közösségszervező, értékteremtő szerepet töltenek be, jó példát mutatva és mintát adva a fiataloknak. A tábor remek alkalmat teremtett arra, hogy a fiatalok érdekes, hasznos és gyakorlatias dolgokat tanulhattak meg, amely ismeretek nagymértékben elősegítik az önmagukról és másokról való gondoskodás, valamint a másokért való önzetlen tenni akarás képességét, a felelős gondolkodást. Mindezeket az élet számos területén fel tudják majd használni, függetlenül attól mely pályát, élethivatást választják jövőjüknek.

Köszönet a tábor szervezőinek és oktatóinak: Jövő a Kezünkben Ifjúsági Hagyományőrző és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Kerekegyházi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság, Szabadszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamit az Egy csepp tűz Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A tábort a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség is támogatta.

IDE kattintva megtekinthetik a képgalériát!

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy