Tűzoltóeszközöket és felszereléseket kaptak az önkéntes tűzoltó egyesületek

Vissza a címlapra
Tűzoltóeszközöket és felszereléseket kaptak az önkéntes tűzoltó egyesületek

Bács-Kiskun megyéből harmincnégy önkéntes tűzoltó egyesület igényelt támogatást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán, amelyen különféle tűzoltóeszközök és felszerelések beszerzéséhez, működési költségek finanszírozására, műszaki-technikai, védőruházattal való ellátásra, valamint a tagok oktatására és vizsgáztatására lehetett támogatást elnyerni. A pályázaton megyénkből az összes pályázó sikeresen vett részt, több mint 25 millió forint összegű támogatásban részesülnek. Az eszközök a napokban jutnak el a támogatott egyesületekhez.

2016-ban százmillió forinttal több, immáron kereken hatszáz millió forint összértékű támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő négyszázkilencvenkét egyesület működési költségekre, tűzoltógépjármű és -technika javítására, felülvizsgálatokra, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági-vizsgálatokra, az önállóan beavatkozó egyesületek vezetéstechnikai képzésére, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre nyújtotta be pályázatát.

Az egyesületek támogatása és fejlesztése nagyon fontos. A tűzoltóságok és a megyei igazgatóság személyi állománya rendszeres szakképzéssel segíti az egyesületi tagok szakmai felkészítését. A pályázaton nyert mentő tűzvédelmi felszerelések az önkéntes tűzoltóságoknál közvetlenül szolgálják a megye lakosainak védelmét. Az eszközök és a képzés nagymértékben segíti az egyesületi tűzoltók elsődleges beavatkozásának hatékonyságát, biztonságosságát és szakszerűségét.

A tűzoltó egyesületi tevékenység több mint 100 éves múltra tekint vissza az országban. Bács-Kiskun megyében is számos régi, nagy hagyománnyal rendelkező tűzoltó egyesület létezik, melyek tűzvédelmi szerepe az adott településen meghatározó.

A tűzoltó egyesületek olyan különleges társadalmi szervezetek, melyekben lelkes és elhivatott önkéntesek szabadidejükben tüzet oltanak, műszaki mentést hajtanak végre röviden fogalmazva, segítenek bajbajutott embertársaikon. A tapasztalatok szerint a helyszínhez való közelségük okán gyors kiérkezéssel és beavatkozással számos tüzet tudtak már megfékezni mielőtt az kiterjedhetett volna környezetére, ezzel jelentős értéket sikerült megmenteniük. A tűzoltó egyesületek az állampolgárok segítésén túl fontos közösségszervező, értékteremtő szerepet töltenek be, jó példát mutatva és mintát adva a fiataloknak. A szülők jó helyen tudhatják gyermekeiket a tűzoltó egyesületeknél. Szabadidejükben ott biztonságban vannak, gondoskodó figyelem védelme alatt. Érdekes, hasznos és gyakorlatias dolgokat tanulnak meg, amely ismeret nagymértékben elősegíti az önmagukról és másokról való gondoskodás, valamint a másokért való önzetlen tenni akarás képességét, a felelős gondolkodást. A csapatversenyekre való felkészülésen hasznos tudást, a versenyeken pedig sikerélményt szereznek. Mindezeket az élet számos területén fel tudják majd használni, függetlenül attól mely pályát, élethivatást választják jövőjüknek. A fiatalok ifjúsági tűzoltó-egyesületi tagsága hozzásegíti őket a sikeres és boldog felnőtté váláshoz.

A sikeresen pályázott Bács-Kiskun megyei egyesületek:

Akasztó Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Bácsalmási Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Bácsbokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Ballószögi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Bugaci Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Császártöltési Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Csengőd Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Csólyospálos Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Dunafalva Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Önkéntes Tűzoltó Egyesület Dunapataj, Önkéntes Tűzoltó Egyesület Dunavecse, Önkéntes Tűzoltó Egyesület Fajsz, Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Önkéntes Tűzoltó Egyesület Imrehegy, Katymár Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Kecel Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Jövő a Kezünkben Ifjúsági Hagyományőrző és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kerekegyháza, Kiskőrös Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Dél-Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület, Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kiskunmajsa, Tűzoltó és Műszaki-mentő Egyesület, Kunszentmiklós Városi Tűzoltó Egyesület, Lajosmizse Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Mélykúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Nagybaracska Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Orgovány Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Solti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Soltvadkert Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Szabadszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szalkszentmárton, Tataháza Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Vaskúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tiszakécske.