Továbbra sem lehet tudni biztosan, mikor lesz szúnyogirtás Kecskeméten

Vissza a címlapra
Továbbra sem lehet tudni biztosan, mikor lesz szúnyogirtás Kecskeméten

Átmenetileg szünetel a légi szúnyoggyérítés a hőség miatt - közölte honlapján a katasztrófavédelem pénteken (2019. június 14-én) 11 óra 52 perckor. Az információ az MTI honlapján 12:47-kor is megjelent.

Ennek azonban ellentmond az a Kecskeméten korábban, még pénteken reggel 7 óra 41 perckor megjelent hír, mely szerint hétfőn végzi a légi és földi irtást a katasztrófavédelem a városban. Így továbbra is csak reménykedhetünk abban, hogy a reggel megjelent, Kecskemétre nézve kedvező, "pozitív" hír valósul meg.

A katasztrófavédelem szerint a rendkívül meleg időjárás hatással van a szúnyogok viselkedésére, a rovarok ilyenkor a szokásosnál később mutatnak aktivitást, tovább maradnak a növényzetben elrejtőzve. A repülésbiztonsági szabályok szerint közvetlenül a napnyugtát megelőző időszakban, illetve legfeljebb az azt követő húsz percig lehet munkarepülést végezni, amikor a meleg miatt csak a rovarok töredékét éri el a kipermetezett szer, vagyis az elvégzett munka hatásfoka jelentősen csökken.

Országszerte mindenhol komoly szúnyogártalomra kell számítani, hiszen a májusi esőzések és a hirtelen jött meleg időjárás hatására robbanásszerűen megemelkedett a kifejlődött vérszívók száma.

A hőségriasztást követően ismét párhuzamosan, ütemterv szerint folyik majd a légi és földi úton történő beavatkozás a szúnyogokkal leginkább érintett területeken

A katasztrófavédelem végül azzal fejezte be a pénteken délben közzétett hírét, hogy "az önkormányzatok maguk is végeztethetnek szúnyoggyérítést, ezzel kiegészítve a katasztrófavédelem által szervezett központi szúnyoggyérítési programot."