Több mint 200 millió forintot zsákmányoló bűnszövetség tagjai ellen emeltek vádat Kecskeméten

Vissza a címlapra
Több mint 200 millió forintot zsákmányoló bűnszövetség tagjai ellen emeltek vádat Kecskeméten

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli minősített lopás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt hét Pest megyei férfi ellen, akik 2016. és 2018 májusa között Bács-Kiskun és Pest megyékben és Németországban legalább 63 alkalommal követtek el betöréses lopásokat, amivel több mint 200 millió forintot zsákmányoltak. (Fotó: pixabay)

A vádirat szerint a hét Pest megyei férfi 2016. és 2018 májusa között legalább 63 alkalommal követtek el lopásokat Bács-Kiskun és Pest megyék területén, egy alkalommal pedig Németországban. Az volt a módszerük, hogy éjjelente az érintett települések szélén lévő telephelyekhez hajtottak, majd jellemzően a kerítés átvágásával vagy az ajtó berúgásával betörtek.

A bűnözői csoport tagjai bútorszéfeket, lemezszekrényeket törtek fel vagy vittek magukkal, hogy a bennük lévő készpénzt ellopják, de más dolgokat - így számítástechnikai, műszaki eszközöket és egyéb értékeket - is zsákmányoltak. A lopásokkal okozott kárösszegek 2.400 és közel 25 millió forint között voltak, de az összesített kár meghaladja a 217 millió forintot.

A helyszíneket általában egy táblagépen lévő GPS alkalmazással választotta ki az egyik férfi, aki figyelt arra is, hogy azok a város központjától minél messzebb lévő ipari területen legyenek. A vádlottak a betörés előtti napokban feltérképezték a kiszemelt helyszínt, a bűncselekmények elkövetése előtt telefonon értesítették egymást az indulásról, de a telefonokat a lebukás elkerülése érdekében nem vitték magukkal.

A feladatokat úgy osztották meg egymás között, hogy egyes vádlottak behatoltak a telephelyekre, míg bűntársaik figyelték a környéket és a walkie-talkie készülékkel tartották egymással a kapcsolatot. A bűncselekmények helyszínére is közösen vásárolt külföldi honosságú autókkal mentek. A telephelyek irodáiban lévő kamerákat feltolták vagy eltakarták és a betörések során mindig sötét ruhát, maszkot és kesztyűt viseltek. A bűncselekményekkel szerzett készpénzt egymás között egyenlően elosztották.

A bűnszövetség tagjait a rendőrök 2018. május 16-án fogták el. Öt vádlottnál a nyomozás azt is kiderítette, hogy kábítószert, kokaint fogyasztottak, ezért őket kábítószer birtoklásának vétségével is vádolja az ügyészség.

A vádlottak közül három férfi bűnügyi felügyelet alatt áll, míg négyen szabadlábon védekeznek. A hét vádlott összesen 86 bűncselekményt követett el, amelyek közül a legsúlyosabb a jelentős értékre bűnszövetségben, üzletszerűen és dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette, amelyet a törvény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget. A vádlottak bűnössége kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.