Több ezer tő írisz virágzik Kiskunmajsán

Vissza a címlapra
Több ezer tő írisz virágzik Kiskunmajsán

Kiskunmajsán, a Jonathermál Zrt. kezelésében lévő Íriszkertben több ezer tő, több fajta írisz virágzik ezekben a hetekben.

Sokan nem tudják, de az írisz - magyar nevén nőszirom - a tavasz első virágai közé tartozik. Üde színeivel a természet újjászületésének hírnöke ő is, akárcsak a hóvirág vagy az ibolya.

Nevét a szivárvány görög istennőjéről, Íriszről kapta, ami kifejezően jelzi, milyen sokféle színárnyalatban fordul elő a világon ez a látványos növény. A hagyományos kék, fehér és sárga színű mellett ma már több mint 40 000 színváltozata létezik és folyamatosan újabb és újabb szín- és formaváltozatokkal jelenik meg.

A kiskunmajsai Íriszkertben a virágnak közel 400 színárnyalata tekinthető meg, ami káprázatos látványt nyújt a tavaszi virágzás idején. A színpompás virágokat 2008 szeptemberében telepítették a szamárfarm területére, ahonnan azóta elköltöztették ezeket, mert kinőtték a területet. A kezdetben 400 tőnyi állomány mostanra 2500-ra duzzadt, ezért 2012-ben a Lópofa Csárda és a Mustang Ranch Panzió közötti tágas területre telepítették át a virágokat.

Azonban mint minden hírnek, ennek is van kecskeméti vonatkozása: a kiskunmajsai cég a keol.hu partnerét, a kecskeméti rfly.hu-t kérte fel egy rövid bemutató videó elkészítésére.