Tíz kilométer hosszan égett a vasúti töltés Bács-Kiskunban

Vissza a címlapra
Tíz kilométer hosszan égett a vasúti töltés Bács-Kiskunban

Az első adatok szerint csaknem tíz kilométer hosszan gyulladt meg a vasúti töltés növényzete a Bács-Kiskun megyei Balotaszállás térségében, Kiskunhalas vonzáskörzetében, vasárnap délután.

Vasárnap délután négy óra előtt nem sokkal érkezett az az állampolgári bejelentés, mely szerint Balotaszálláson, a vasútállomástól pár száz méterre az erdőnél nagy füstöt lát a bejelentő. A bejelentést követően a megyei műveletirányítás végrehajtotta a jelzésnek megfelelő erők és eszközök riasztását.

Kiskunhalasról az első egységek tíz percen belül kiérkeztek a helyszínre, a szolgálatparancsnok felderített és megállapította, hogy több kilométer hosszan a vasúti töltés mindkét oldalán ég a növényzet. A tűz gabonatáblákat és erdős területeket veszélyeztetett.

Ezt követően a kárhelyparancsnok meghatározta a szükséges riasztási fokozatot. A ruzsai, a kiskőrösi és a kiskunfélegyházi hivatásos, valamint a mélykúti és a kiskunmajsai önkéntes tűzoltók - rövid időn belül - egymást követően megérkeztek és együttes erővel vízsugarakkal és kéziszerszámokkal vették fel a harcot a tűzzel, mely húsz kilométer hosszúságú szakaszon, A tűzn40-50 méterenként ötven négyzetméteres területen égett és gyorsan terjedt.

A hivatásos és az önkéntes tűzoltók összehangolt, gyors beavatkozásnak köszönhetően az egységeknek sikerült a közelben lévő több hektárnyi gabonát, erdőt megvédeni a tűztől. A tűzoltók munkáját erőgép is segítette. A tűzzel érintett területen a vasúti közlekedés rövid ideig szünetelt, utána biztonságosan megindult a vasúti közlekedés.

A tűz keletkezésének megállapítása érdekében forró nyomon megindult a felderítés, a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a kiskunhalasi hatósági osztály szakembere a helyszíni szemlét lefolytatta. A tűzvizsgálati hatósági eljárás számos olyan tényezőre fényt derít, melynek ismeretében az ilyen, és az ehhez hasonló esetek megelőzhetőek.

Alaposan feltételezhető, hogy a tűz keletkezése és egy elhaladó vasúti szerelvény fékrendszerének nem megfelelő működése között kapcsolat van. Ezt a hatósági eljárás fogja tisztázni.