Tiszaugi híd építése: Összeért a két oldal

Vissza a címlapra
Tiszaugi híd építése: Összeért a két oldal

Az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek és Tiszakürt közötti szakaszán folytatott beruházás kivitelezése az ütemezésnek megfelelően halad, és most új szakaszba lépett, ugyanis összeért a két hídrész. A hidat a tervek szerint 2021 augusztusában adják át. (Fotó: Nagy Mihály / magyarepitok.hu)

Az elmúlt hónapokban befejeződtek az alépítmény szerkezetépítési munkái, továbbá elhelyezték az ártéri szakasz saruit és sarugerendáit, valamint az ártéri hídszakaszok előregyártott gerendáit is.

Ezen kívül folytatták a mederszakasz acélszerkezetének építését, és várhatóan még az idén megtörténik ennek a szerkezetnek a kivitelezése. Emellett a hídfők építésén dolgoztak a szakemberek, és megerősítették az árvízvédelmi töltést is.

A híd teljes hossza 556 méter lesz, amelyből a 307 méter hosszú mederhídszakasz biztosítja majd a folyó feletti közlekedést.

Jelenleg a mederhíd acélszerkezeti munkálatai folynak, a pilonok befejező munkáinál tartanak, valamint az aktuális munkálatok között szerepel az ártéri hídszakaszok pályalemez-építése is.

Bár a járványhelyzet miatt az építési ütemek átszervezésére volt szükség, a kivitelezésben ez nem okozott problémát. De nemcsak a járvány, hanem a Tisza tavalyi és idei árhulláma miatt is módosult az építésszervezés, ezt kapacitásbővítéssel oldották meg.

A munkaterületen dolgozók létszáma 80-120 fő között mozog, az aktuális munkafolyamatoktól függően. Azonban a Tisza-híd projektje nem csak a munkaterületen zajlik, így a dolgozók létszáma a 300-at is elérheti. A műtárgy kivitelezése az ütemezésnek megfelelően halad, azonban egy ismételt árhullám vagy egy erős tél befolyásolhatja a projektet. A műszaki átadás-átvételt várhatóan 2021. augusztus végén fejezik majd be.

Az M44-es 10 kilométeres, Lakitelek és Tiszakürt közötti szakasza a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában és a Duna Aszfalt Zrt. generálkivitelezésével jön létre.

(Forrás: magyarepitok.hu / bacskiskun.hu)