„Tapintható Láthatatlan” – Új bronzmakettet avattak Kecskemét főterén

Vissza a címlapra
„Tapintható Láthatatlan” – Új bronzmakettet avattak Kecskemét főterén

Vasárnap délután avatták fel a Szemők Zsuzsanna szobrászművész által készített újabb főtéri bronzmakettet Kecskemét főterén. Az eseményen Kecskemét Megyei Jogú Város vezetése és képviselőtestületének nevében dr. Homoki Tamás alpolgármester mondott beszédet.

Tizenkét évvel ezelőtt, 2006. október 15-én a Fehér Bot Nemzetközi Világnapján avatták fel Kecskemét főterének azóta is egyik jellegzetes műalkotását, a Lakatos Pál szobrászművész által készített méretarányos bronzmakettet. Mely Kecskemét szecessziós Városházát, a katolikus Nagytemplomot, a Barátok templomát és a Református templomot, valamint környezetét jeleníti meg, amelyhez braille-írással ellátott információs tábla csatlakozik.

Ezt az alkotást egészíti ki mostantól a ma felavatott makett. Szemők Zsuzsanna szobrászművész alkotása ugyancsak a vakok és gyengénlátók számára készült, de az idelátogató idegenek tájékozódását is szolgálja. A műtárgyon a református Ó- és Újkollégium, a Cifrapalota, a volt Nagyzsinagóga (jelenleg Tudomány és Művészetek Háza), az egykori Bank épület, a Luther-udvar és az Evangélikus templom, valamint a Református Lelkészi Hivatal karakteres formái láthatók és tapinthatók.

A közel 4 millió forint értékű műalkotás elkészítéséhez a Rotary Club Kecskemét, a klub német testvér-szervezete, az RC Schriesheim-Lobdengau, az Alföld Pro-Coop Zrt., Héjja János (Mc'Donalds), Kuthy Zoltán, Németh László (Duna House) és a Polar Stúdió Kft. nyújtott anyagi támogatást. Kecskemét Megyei Jogú Város pedig a műemléki védettségű Főtér déli területén, az úgynevezett Mende Valér-tengely Újkollégium felőli sétánya egy részét biztosította erre a célra. A megalakulásának centenáriumát idén ünneplő Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, és annak Bács-Kiskun megyei Szervezete a hiteles feliratozás elkészítésével járult hozzá a makett használhatóságához.