Szövetség a Hírös Városért: Mostanában kicsit bizonytalanok vagyunk, doktor úr! Vagy mégsem?

Vissza a címlapra
Szövetség a Hírös Városért: Mostanában kicsit bizonytalanok vagyunk, doktor úr! Vagy mégsem?

Vélemény: „Értem én, ha valaki(k) a mostani vírusjárványos időkben nem csinál(nak) semmit, az(ok) keres(nek) gyorsan valakit, akinek látványosan üzeni(k): mondjon le! Nincs ezzel semmi baj! Tegye, tegyék! De könyörgöm: miért kell ehhez hülyét csinálni az újságírókból?

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület meghívót küldött ma (2020. november 20-án) a médiának 8:56-kor a következő szöveggel:

"Ezúton hívjuk meg Önöket Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselőjének sajtótájékoztatójára, melynek címe: Ne ,,üres" zsebben turkáljon a kamara elnöke

Időpont: 2020. 11. 20. 11:30.

Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épülete előtt (6000. Kecskemét, Árpád krt. 4)"

Kisvártatva, 9:57-kor újabb e-mail landolt a szerkesztőségekben:

"Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciójának képviselője sajtótájékoztatót tart.

Időpont: 2020. november 20.11:30.

Helyszín: Kecskemét Kossuth szobor."

De nincs vége, mert újabb e-mail érkezett 10:03-kor. Ennek a tárgya "Helyreigazítás" volt.

"Tisztelt Szerkesztőség! Tájékoztatom Önöket, hogy Király József sajtótájékoztatójának helyszíne módosult. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál lesz.

Üdvözlettel: Szőkéné Kopping Rita"

Amúgy a teljesen bizonytalanná vált helyszínű sajtótájékoztatón azt a nyílt levelet ismertették - a lényeg, hogy így szerepelhetnek este a KTV híradóban, ha dönteni tudott a helyszínek között az operatőr -, amit még egy nappal korábban, csütörtökön reggel küldtek szét a médiának. Íme a levél:

"Tisztelt Alpolgármester Úr!

Ön egy személyben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja és a Bács-Kiskun Megyei Iparkamara elnöke, továbbá Kecskemét MJV alpolgármestere.

Mint tudjuk, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László javaslatot tett, hogy a helyi vállalkozásoktól az önkormányzatokhoz befolyó iparűzési adó megfizetését függesszék fel 2020. és 2021. évekre. Ezt az adónemet mindig a tárgyévet követő évben kell megfizetni. Tehát a települések 2021. és 2022.évi költségvetésében jelentkezik az adókiesés.

Kecskemét MJV tekintetében az ez évre tervezett éves iparűzési adóbevételünket, 12.755.025.000 Ft-ot a szeptemberi közgyűlésünk módosította 12.000.000.000 Ft-ra. Azt még nem látjuk, hogy a novemberi költségvetés módosítása tartalmaz-e erre vonatkozóan bármit is.

Amennyiben kiesik ez az összeg a költségvetésből 2 évre, akkor nem lesz elegendő pénz az útjaink, járdáink, tereink, épületeink felújítására, karbantartására. Nem lesz elegendő pénz a zöldfelületeink gondozására. És még sorolhatnánk, mi mindenre nem lesz elegendő pénz.

Ön, mint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egyetért Parragh Lászlóval, és Ön is javasolja 2 évre az iparűzési adó felfüggesztését? Alpolgármesterként valószínűleg látja, hogy ez a város elszegényedését eredményezi...

Nehéz a döntés, de választania kell, melyik oldalra áll és aszerint kell cselekednie! A tisztesség ezt kívánja!

A Kamara javaslata ellehetetleníti Kecskemét MJV mellett számos más település működését is.

Ezért a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciója felszólítja Önt, hogy amennyiben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének indítványa a Kormány által elfogadásra kerül, akkor mondjon le az alpolgármesteri posztjáról!

Kecskemét, 2020. november 19.

Tisztelettel: A Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselőcsoportja"

Itt pedig Gaál József mai, e-mailben megküldött válasza:

"Tisztelt Szövetség a Hírös Városért Egyesület!

A hozzám intézett nyílt levelükre az alábbi választ adom:

Parragh László elnök úr helyi adókat érintő javaslata egy komplex csomag része, amelyről zajlanak az egyeztetések. Az alternatívák, modellek fontos eleme az önkormányzatok kieső bevételeinek kezelése.

Tisztelettel kérem, hogy ne ragadjanak ki egyetlen elemet egy olyan átalakítási folyamatból, amelynek célja a vállalkozások segítése az önkormányzatok pénzügyi stabilitásának biztosÍtása mellett. Tehát semmiképp sem az önkormányzatok rovására!

Jómagam is azt vallom, amit Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere: nem az a kérdés, hogy szedünk-e vagy sem helyi adókat a vállalkozásoktól, hanem az, hogy a működéshez szükséges források rendelkezésre álljanak az önkormányzatok finanszírozásának átalakításával. Ezt több alkalommal határozottan jeleztem Parragh László elnök úr felé is.

Üdvözlettel:

Gaál József, Kecskemét MJV alpolgármestere"

Ugye, hogy meg lehetett oldani ezt sajtótájékoztató, és az újságírók hülyítése nélkül is...

Noszlopy Nagy Miklós