Szombaton megnyílt a IX. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé

Vissza a címlapra
Szombaton megnyílt a IX. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé

Rekordot döntött a jelentkezők száma a IX. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén, Kecskeméten. Az alkotóknak idén a hét főbűn témáját kellett feldolgozniuk. Mivel műfaji meghatározás nem volt, így igazán változatos lett a kiállítási anyag - tudósított a hiros.hu

Szombaton délután tartották a IX. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé ünnepi megnyitóját a Cifrapalotában. A Tavaszi Fesztivál hagyományos képzőművészeti eseményének témája idén a hét főbűn. A megnyitón az Aurin Leánykar adott műsort, és beszédet mondott Mák Kornél alpolgármester. A kiállítást Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalom-és művészetkritikus nyitotta meg.

* Németh Róbert Lucretia 3D című alkotását fényképezi egy érdeklődő a Kecskeméti Katona József Múzeum IX. Kortárs keresztény ikonográfiai biennálé országos képző- és iparművészeti kiállításának megnyitóján a kecskeméti Cifrapalotában 2018. március 10-én. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Festmények, szobrok, grafikák, zománcok, üvegek, textilmunkák, rézkarcok, de még filmek is érkeztek a IX. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléra. Idén összesen 236 művész 234 alkotást, illetve sorozatot adott be, amiből a zsűri 126 alkotó 125 művét, sorozatát javasolta kiállítani és katalógusban megjelentetni. A téma nagyon izgalmas és különleges volt az idén, ezért dönthetett rekordot a jelentkezők száma.

* Érdeklődők a Kecskeméti Katona József Múzeum IX. Kortárs keresztény ikonográfiai biennálé országos képző- és iparművészeti kiállításának megnyitóján a kecskeméti Cifrapalotában 2018. március 10-én. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Műfaji meghatározás nem volt, így szabadon szárnyalhatott a művészek fantáziája. Nem csupán belföldről, hanem Ausztriából, Erdélyből és Felvidékről is érkeztek művek. A kecskeméti képzőművészek sem voltak restek, számos mester adott be alkotást.A kiállítást támogatta: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kecskemét MJV és a Magyar Művészeti Akadémia. Kecskemét város díját Ulrich Gábor kapta a biennálén.

Kurátor, rendező: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész

A kiállítás május 27-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig, délelőtt 10-től délután 5 óraig a Cifrapalotában

(Forrás: hiros.hu)