Szitakötő oktatási program a Kecskeméti Református Általános Iskolában

Vissza a címlapra
Szitakötő oktatási program a Kecskeméti Református Általános Iskolában

A Kecskeméti Református Általános Iskola hat éve vesz részt a Liget Műhely Alapítvány Szitakötő oktatási programjában. A tanulók szépirodalmi és ökológiai írásokkal ismerkedhetnek meg a gyermeklap segítségével.

A humán munkaközösség tagjai foglalkozásterveket, óravázlatokat készítenek a Szitakötő megjelenő cikkeihez. A tanév során tanítási órákon, délutáni foglalkozásokon tanítványaikkal együtt dolgozzák fel az elkészült segédanyagokat: megoldják a folyóirat rejtvényeit, pályamunkákat készítenek. Így kaphatják meg ingyenesen, évente négy alkalommal a gyermekek a Szitakötőt. 

A napokban 5. évfolyamos diákoknak tartott foglalkozást a Kecskeméti Református Általános Iskolában Albert Judit, a kiadó munkatársa. Egy-egy Szitakötő íráshoz kapcsolódóan a társak meggyőzésére, a „háttérbe szorított" bal kéz erősítésére is sor került. Az emberi kommunikáció után a gyerekek a növények „beszélgetését" vizsgálták, játékos monológokat készítettek a nevükben. A képzőművészethez kapcsolódóan Bernáth Aurél sajátos képi világát figyelték meg a művészre jellemző kékes-barnás képek által. 

A pedagógusok foglalkozásán a dicséret, a motiváció, a problémamegoldás volt a téma a csoportos szituációs játékokban, majd az ezeket követő közös megbeszélés során.