Színészek parádés perlekedése a Kecskeméti Törvényszéken

Vissza a címlapra
Színészek parádés perlekedése a Kecskeméti Törvényszéken

Intim kapcsolatba került a panzió masszőre a tulajdonosnő férjével vagy nem feküdt le vele? Ezt a kérdést járta körbe egy munkajogi vita kapcsán a Kecskeméti Törvényszék 2019. október 7-én, hétfőn, miközben dőlt a nevetéstől a hallgatóság.

A per története persze csak egy kitalált sztori volt egy „perszimulációban" a „Nyitott bíróságok" programban. A perszimulációs tárgyalást dr. Fekecs Enikő bírósági titkár vezette - egy fiktív keresetlevél alapján - az ügyben szereplő feleket pedig a kecskeméti Katona József színház színművészei alakították. Danyi Judit, Decsi Edit, Märcz Fruzsina, Szabó Dorottya, Hegedűs Zoltán, Pál Attila és Urbán Richárd. A per egy szerelmi viszony miatti felmondás lehetséges munkajogi következményeit szemléltette a közönségnek: a Kada Elek Szakközépiskola két osztályának és érdeklődő bíráknak, ügyészeknek, ügyvédeknek.

A „színházi-tárgyalás" előzménye egyébként az, hogy dr. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője jó barátja Cseke Péter színházigazgatónak. Dr. Sárközy bíró a „Nyitott bíróság" program keretében lehetővé tette, hogy a Kecskeméti Katona József színház igazgatója és társulatának néhány tagja is részt vegyenek egy igazi büntetőper tárgyalásán. A hallgatóság soraiban helyet foglaló színészek pedig egyfajta „szereptanulmányként" tekintették a tárgyalást.

Továbbgondolva a színház és a törvényszék kapcsolatát megszületett az ötlet, hogy „élesben" tartsanak helyzetgyakorlatot a tárgyalóteremben. Ebből lett 2015. október 19-én első alkalommal színeszekkel játszatott büntetőper, ami nagy sikert aratott. Azóta minden évben megismétlik, újabb és újabb fiktív bírósági ügyekkel, a tárgyalást, ami mindig olyan sikert arat, hogy a teremben ülő hallgatóság időnként harsány nevetésben tör ki a parádés színészi játék miatt.

Idén ez volt a fiktív ügy: a Príma Panziót üzemeltető Béla és Társa Kft ügyvezetője, Béla Gedeonné Gréta felmondott Tóth Saroltának, a wellness részleget vezető csinos hölgynek, mert az intim kapcsolatot létesített Béla Gedeonnal. A felmondás indoka az lett, hogy Tóth Sarolta munkahelyen tanúsított viselkedése erkölcsileg elfogadhatatlan volt. A helyzete bonyolította, hogy Sarolta történetesen Béla Gedeonné Gréta húga. Aki egyrészt tagadta, hogy lefeküdt volna nővére férjével, másrészt a felmondás miatt 3 millió forintot követelt.

Ebből lett azután heves vita a tárgyalóteremben, parádés színészi rögtönzésekkel, a hallgatóság nagy örömére. A bíróság végül az ítéletével a felperes keresetét elutasította. A tanúvallomások alapján ugyanis kiderült, hogy Sarolta és a sógora között tényleg volt intim kapcsolat, így a felmondás indoka valós.

Galéria (68 kép)

Összes kép letöltése