Szénmonoxid mérgezést szenvedett az idősotthon lakója

Vissza a címlapra
Szénmonoxid mérgezést szenvedett az idősotthon lakója

A Bajai Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki a cége által üzemeltetett érsekcsanádi idősotthonban szabálytalanul kötötte be és üzemeltette a gázkazánt, aminek következtében egy 88 éves lakó tévénézés közben szénmonoxid mérgezést szenvedett.

A vádirat szerint a vádlott üzemeltette a cégén keresztül azt az érsekcsanádi idősotthont, ahol 11 ápolásra szoruló, idős ember gondozását végezték. Az idősotthon 88 éves lakója 2020. március 31-én este a konyhával egy légtérben lévő étkezőben tv-t nézett. A kazán szabálytalan kémény bekötése és a helyiség szellőzésének elégtelen volta miatt a helyiségben szénmonoxid halmozódott fel. Emiatt az idős asszony közepes fokú szénmonoxid-mérgezést szenvedett és eszméletét vesztette, amitől elesett és homloka bal oldalát beütötte.

A szénmonoxid-mérgezés és a homlokon kialakult duzzanat 8 napon belül gyógyuló egészségügyi elváltozásnak, illetve sérülésnek minősül.

A mérgezés azért következett be, mert a vádlott 2019 őszén engedély nélkül bővítési, gázkészülék- és gázvezeték-szerelési munkákat végzett, melynek során az étkezővel egy légtérben lévő konyhából egy rézcsővel szabálytalanul, részben az álmennyezettel takarva a nyílászáró nélküli kamrába vezető leágazást készített. A kamrában egy nyílt égésterű, az égési levegőt közvetlenül a helyiségből vevő és az égésterméket a helyiségbe juttató fűtésre szolgáló gázkazánt, továbbá vízmelegítőt szerelt fel.

A férfi a szabálytalan átalakítás során a gázkazán csövének nem alakított ki megfelelő kéményt, hanem azt az oldalfalon egy szellőzőkürtőbe csatlakoztatta. A füstcsövet úgy kötötte be, hogy a szellőzőkürtőn lévő kerámia szellőzőrácson egy akkora lyukat ütött, amibe csatlakoztatni lehetett a csövet. A szellőzőrács és a cső közötti részeket rongyokkal tömködte ki, így azon füstgázzal kevert levegő áramolhatott vissza a kürtőbe.

Az ügyészség a férfit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja és ezért vele szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban - tárgyalás mellőzésével - pénzbüntetés kiszabását indítványozza. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.