„Szárnyalás a robotokkal” az Arany János Általános Iskolában

Vissza a címlapra
„Szárnyalás a robotokkal” az Arany János Általános Iskolában

A Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány vissza nem térítendő támogatásban részesült az „Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása" pályázati konstrukció keretén belül. A támogatott program azonosítószáma NTP-INNOV-21-0067, a támogatás mértéke 1.145.000 Ft.

i0107logok.jpg

Az Arany János Iskolában megvalósuló, „Szárnyalás a robotokkal" címet viselő tehetségműhely célja a beválogatott tehetségek logikai-matematikai, digitális és természettudományos kompetenciáinak fejlesztése.

A tehetségműhely foglalkozásain résztvevő 12 tanuló a különböző területeken (ipar, autógyártás, mezőgazdaság, egészségügy) alkalmazható robotok témájából kiindulva ismerkedik meg a robotok sokrétű alkalmazási területeivel, munkavégzésben betöltött szerepével. A program keretein belül a tehetségígéretek látogatást tesznek a Neumann János Egyetem Informatika Tanszékén, ahol interaktív foglalkozás keretében, tapasztalati úton szereznek ismereteket a kollaboratív robotokról. Tapasztalati úton ismereteket szereznek az ipari termelésben használható robotokról, algoritmusokról. Összetett programozási feladatokat oldanak meg egy-egy magyarországi nevezetességhez kapcsolódóan (Budai vár meghódítása, turulmadár szárnyalása). Megépítik a projektfeladatokhoz kapcsolódó pályákat, robotokat, a szenzorok használatával.

A vegyes korosztályú csapatban folytatott munka lehetővé teszi, hogy az idősebb tanulók a fiatalabbak kortárs mentoraivá váljanak. A cselekedtetésre épülő közös tevékenységek a kapcsolatépítést, az együttműködést, az empátiás képesség kialakulását, a segítő magatartás fejlődését eredményezik, miközben megvalósul az egymástól való tanulás is.

A tehetségműhely szerves részét képezi a 4 órás szülők, hozzátartozók bevonásával megvalósuló interaktív foglalkozás, amely keretében a tehetségígéretek által előkészített pályák kerülnek bemutatásra, a szülő-gyermek párosok a választott pályának megfelelően továbbfejlesztik, átalakítják az előre megépített alaprobotokat.

Az etyeki kiránduláson a tanulók megtapasztalják, hogyan készül el egy film az első lépésektől a moziba kerülésig.

A program tehetségnappal zárul, ahol a meghívott vendégeknek lehetősége nyílik az elkészült robotok, pályák megtekintésére, kipróbálására.

A pályázat a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg.