Suli-buli volt a Kecskeméti Református Általános Iskolában

Vissza a címlapra
Suli-buli volt a Kecskeméti Református Általános Iskolában

Suli-bulit rendeztek a Kecskeméti Református Általános Iskolában. A program különlegességét az adta, hogy a magyar nyelv napja alkalmából volt táncház, melyhez népi zenekar húzta a talpalávalót, játszottak nyelvi játékokat, volt kukoricamorzsolás és közben mese a „fonóban", a fiúk kártyáztak, a büfében pedig hurkát, kolbászt, és rétest kínáltak a vendégeknek. 

A magyar nyelv napján, november 13-án, a Kecskeméti Református Általános Iskola kórusa Jámborné Márkus Emőke tanárnő szervezésében táncházba hívta az iskola felső tagozatos diákjait. A lányok és fiúk népi viseletet öltöttek. Míg a készülődő lányok haját a segítő szülők, felnőttek fonták, addig a fiúk kártyáztak. Mint régen a fonóban: volt mesehallgatás és kukoricamorzsolás, a talpalávalót pedig Anka Péter (az iskola volt tanulója, egyetemi végzettségű népzenész) és együttese húzta. A tánctanítást Nagy Erika, az iskolai néptánckör felelőse vezette. A gyerekek éhüket hurka-kolbásszal, sült tökkel, rétessel és más finom, hagyományosan magyar étkekkel csillapították.

A humán munkaközösség pedagógusai -  Félixné Oravecz Márta, Szondiné Asztalos Éva, Melicher Márta, Páli Éva, Szabó Katalin- játékos anyanyelvi feladványokkal várták az érdeklődőket: népi időjóslással kapcsolatos szólások kiegészítése, ételek mai köznyelvi és nyelvjárásbeli neveinek párosítása, nyelvjárásaink topográfiai azonosítása, nyelvi kvízjáték táblagépeken voltak a szórakoztatva tanító feladatok.

A felső tagozaton tanító osztályfőnökök és szaktanárok együtt táncoltak tanítványaikkal ezen a vidám alkalmon, mely a népi hagyományok ápolásának, anyanyelvünk megszerettetésének, a hazaszeretet elmélyítésének, mindezen értékek belsővé integrálásának újabb lehetőségét jelentette az iskola közösségében.