Spárgás kalandok az Európai Friss Csapattal Kecskeméten

Vissza a címlapra
Spárgás kalandok az Európai Friss Csapattal Kecskeméten

A spárgaültetvénytől egészen a konyhai elkészítésig követte a spárga útját Frutti és Veggi az Európai Friss Csapat első főzéssel egybekötött különleges sajtóworkshopján, amely rendkívüli helyszínen, az egyik legnagyobb hazai spárgatermelőnél, a kecskeméti Bács-Zöldért területén zajlott.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást ösztönző uniós programja - második szakaszával, Európai Friss Csapat néven - újabb három évig folytatódik hazánkban. Ez alkalomból Frutti és Veggi, a program kabalafigurái a tavaszi - kora nyári szezon egyre inkább kedvelt zöldsége, a spárga nyomába eredtek.

Éder Tamás: a 14-18 éves korosztály bevonásával a középiskolás korosztályt is szeretnénk elérni

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a sajtóeseményt megnyitó köszöntőjében elmondta, hogy az újabb hároméves periódus a célcsoport bővítésével nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy óvodás kortól egészen 18 éves korig el lehessen érni edukatív üzenetekkel a gyermekeket és a fiatalokat. A szülők, nagyszülők szerepe továbbra is alapvető a családok zöldség- és gyümölcsfogyasztásával kapcsolatban, ezért a program számukra hasznos információkat, gyakorlati tippeket ad a zöldségek, gyümölcsök gyors és könnyű elkészítéséhez.

- A program célja változatlan: népszerűsíteni a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, és ezáltal erősíteni a minőségi hazai agrártermékek piacát is - hangsúlyozta az alelnök.

Majd kitért arra, hogy az arculati elemek megújulása, a névváltoztatás mellett - az új célcsoport hatékony elérése érdekében - még intenzívebb lett az idei évtől a program online kommunikációja, sőt hamarosan már a TikTok-on is megjelenik az Európai Friss Csapat. Frutti és Veggi emellett ismét bejárja az országot, hiszen hat állomásos roadshowra indul, és ismét kitelepül országszerte a legnagyobb áruházláncok boltjaiba is.

Gulyás János: spárgát termelni nem egyszerű feladat, de rendkívül nemes szakmai kihívás

Magyarország Európában igazi spárgatermesztő nagyhatalomnak számít a fehér és a zöld spárga tekintetében. Gulyás János, a Bács-Zöldért alapítója a spárgaültetvényén szervezett túra keretében a spárga termesztésének titkait mutatta be. Elmondta, hogy a spárgatermesztés nemcsak vizet, tápanyagot, de a türelem mellett kitartást is igényel. A spárga magoncok a laza, homokos, vagy a kötöttebb talajt szeretik (típustól függően), és szakszerű gondozást követően akár már a második évben is termőre fordulhatnak. Kitért arra is, mennyire fontos a spárga szakszerű szedése, ami a mai napig kézzel történik: a „sípokat" körülbelül 22-24 centiméteres nagyságukban, a talajszint alatt két centiméter mélyen kell kivágni. A friss spárgát azonnal csomagolják és nagyon rövid időn belül az üzletekbe szállítják.

- Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a spárgafogyasztás Magyarországon még nagyobb arányban elterjedjen, magas tápanyagértéke és az egészségre gyakorolt pozitív élettani hatásai miatt. A spárga a fiatal generációk jövőbeni egészséges élelmiszer fogyasztásának egyik fontos alapanyaga lehet - zárta beszédét Gulyás János.

Havas Dóra gasztro-szakember és Fülöp Lili dietetikus két különleges spárgás fogást készített

Az Európai Friss Csapat idei gasztro-házigazdája, Havas Dóra (Lila Füge) és a program dietetikusa, Fülöp Lili két gyors, könnyen elkészíthető és egészséges spárgás fogást készített. Az egyik egy igazi friss szezonális zöldségsaláta: spárga-zöldborsó saláta hatperces tojással, míg a másik fogás egy különlegesség, serpenyős spárga sonkával és kecskesajttal, pirítóson tálalva. A receptek nagy előnye, hogy otthon a gyerekeket is bátran bevonhatjuk a sütés-főzés folyamatába, de egy kiskamasz akár egymaga is elkészítheti ezeket az egészséges finomságokat.

- Nagyon fontos, hogy a gyermekeket megismertessük a zöldségekkel és gyümölcsökkel, hiszen így nemcsak megkóstolják őket, hanem az elkészítésükkel is bátrabban próbálkoznak majd. Édesanyaként pontosan tudom, nem mindig könnyű feladat zöldséget és gyümölcsöt csempészni a gyerekek étkezéseibe, de érdemes minél több fajtával és minél több módon elkészítve próbálkozni. A tálalással szintén érdemes játszani, hiszen a kisebbek számára a színes, „mosolygós" étel mindig csábítóbb. A szülők számára ez lehet, hogy kevésbé jó hír, de a legtöbbet a jó példamutatással hathatunk a gyerekekre - fogalmazott Havas Dóra.

A spárgával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a jó spárgás fogás már a vásárlásnál kezdődik. Érdemes roppanós, halványsárgás vagy zöldes színű spárgát választanunk, amelynek szára sima, és enyhe nyomásra sárgás, üde illatú levet ereszt; mert így biztosak lehetünk a frissességében. A zöld spárgával egyébként könnyebb a dolgunk - emlékeztetett a gasztro-szakember -, mert azt nem kell pucolni, míg a fehéret minden esetben.

Az Európai Friss Csapat dietetikusa, Fülöp Lili szerint az ételek közös elkészítése és a családi példamutatás alapvető a gyermekek táplálkozási szokásainak alakulásával kapcsolatban, hiszen, ha a gyerekek részesei a zöldséges, gyümölcsös fogások elkészítésének, és közös családi program azok elfogyasztása is, sokkal inkább válik ez természetessé számukra.

- A spárgával mindenképpen érdemes próbálkozni a gyerekeknél, hiszen tele van rostokkal, vitaminokkal, folsavtartalma rendkívül magas, kalória pedig alig van benne. Nem véletlen, hogy régen a spárgát gyógynövényként tartották számon - emelte ki a spárga szuper tulajdonságait a szakember.

Hozzátette, ha a gyermek nagyon tiltakozna, meg lehet próbálni elrejteni a spárgát az ételben, akár krémlevesbe, akár sajtba vagy leveles tésztába csomagolva, de ha együtt eszi az egész család, jó eséllyel ő is kedvet kap hozzá.

Galéria (5 kép)

Összes kép letöltése