Sokan voltak kíváncsiak a tűzoltó kiállításra Kecskeméten

Vissza a címlapra
Sokan voltak kíváncsiak a tűzoltó kiállításra Kecskeméten

2017 szeptemberétől december végéig tekinthették meg a látogatók a „Nagy nevek örökösei ..." Gróf Széchenyi Ödön a magyar tűzvédelem megteremtője című, szakmatörténeti kiállítást a Cifrapalotában. Négy hónap alatt közel ötezer embert repített vissza a múltba, a történelmi időkbe a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által közösen megszervezett kiállítás. (A fotó a kiállítás megnyitóján készült)

A kiállítás keretén belül óvodások, iskolások múzeumpedagógiai foglalkozásokon is részt vehettek, ahol az érdeklődési körüknek és korosztályuknak megfelelő előadásokat hallhattak a tűzoltóságokról a kezdetektől napjainkig. A beszélgetések során a fiatalok megismerhették a régi és a modern tűzoltóeszközöket, melyeket ki is próbálhattak. A találmányok bemutatásával, a műszaki ismeretekkel olyan réteget is megszólított a kiállítás, akik eddig nem tartoztak a múzeum közönségébe.

A társadalom elismeri a tűzoltók áldozatos munkáját és a tűzoltó hivatást értéknek tekinti. Ez a kivételes kiállítás lehetőséget teremtett a magyar tűzoltók történetének megismerésére, a műszaki tudás gyakorlati alkalmazásának felismerésére, valamint a megelőzés eszközeként a tűzvédelmi biztonság fontosságának széleskörű tudatosítására. A tárlat és a múzeumpedagógiai foglalkozások sok új és hasznos információt adtak át a jövő generációjának és a ma emberének.