Salzburgi diákok a Piárban

Vissza a címlapra

A Piarista Iskola osztrák diákokat lát vendégül, akik a kecskeméti intézmény salzburgi testvériskolájából érkeztek egy hétre Magyarországra. A hagyományos diákcsere-projekt keretében ezúttal hét diák utazott Kecskemétre dr. Nikolaus Czifra tanár úr vezetésével. Az osztrák diákok családjai februárban fogadták a tizedikes piarista tanulókat, ennek a programnak a viszonzása történik most.

A vendégek pénteken érkeztek és a hétvégén a magyar vendéglátó családok vendégszeretetét élvezték: nemcsak Kecskemét nevezetességeivel ismerkedtek meg, hanem néhányan az ország távolabbi tájait is bebarangolták.

A hétfői nap az interkulturális tanulás jegyében telt: a résztvevők az Öveges Laborban vettek részt német nyelvű kémiaórán, valamint interkulturális projektmunkát végeztek. A diákok vegyes csoportokban a magyar kultúra egy-egy szegmensét (köztük pl. a magyar földrajzot) dolgozták fel az egyik munkanyelvet használva (angol vagy német), és az elkészült prezentációkat elő is adták.

A csoport a délután folyamán a Barátok Templomának orgonájával ismerkedett meg. Itt Fehérvári Gábor tanár úr tartott bemutatót, majd Kodály életművének hatásáról beszélt a diákoknak. Ennek során előadta nekik a szerinte legszebb magyar népdalt (A csitári hegyek alatt).

A további napok programja során a diákok eljutnak a Leskowsky Hangszergyűjteménybe, a Cifra Palotába, a Mercedes-gyárba, Budapestre és a híres magyar pusztára is. A programot majd digitális vetélkedő zárja, ahol a diákok a héten szerzett ismereteikről adnak számot játékos formában.

A fotók a projektmunka során, az Öveges Laborban és a Barátok Templománál készültek.