Pitvarfibrilláció Napot szerveztek a Bács-Kiskun Megyei Kórházban

Vissza a címlapra
Pitvarfibrilláció Napot szerveztek a Bács-Kiskun Megyei Kórházban

A Szívbetegekért Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány Pitvarfibrilláció Napot szervezett a Bács-Kiskun Megyei Kórházban az agyembóliát okozó ritmuszavar veszélyeinek tudatosítására. A november 22-i rendezvényre az egészségeseket és a ritmuszavarban szenvedőket egyaránt várták.

A kórház Belgyógyászat-Kardiológia osztályának munkatársai a rendezvényre várták mindazokat, akik szerettek volna egy gyors, egyszerű vizsgálattal megbizonyosodni arról, hogy érinti-e őket a ritmuszavar. A szűrővizsgálatot egy világszínvonalú, magyar fejlesztésű, névjegykártya méretű eszközzel végezték, mely egy perc alatt, „kézrátétellel", intelligens algoritmus segítségével képes kimutatni a veszélyes ritmuszavar jelenlétét.

A szervezők várták a pitvarfibrillációban kimutatottan szenvedőket is, akiknél (egy néhány perces gyorsteszttel) elvégzett kezelés, és a gyógyszeres beállítás szakorvosi ellenőrzését végezték.

A kórház előterében tartott rendezvényen a Belgyógyászat-Kardiológia osztály vezető szakorvosai előadásokat is tartottak a betegség okairól, tüneteiről, kezelési lehetőségeiről.

Dietetikus segített tisztázni egyes véralvadásgátló szerek esetén felmerülő étrendi problémákat.

A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok. Hazánkban évente 18 ezren halnak meg szélütésben, és a túlélőket akár élethossziglani bénulás fenyegeti. Minden hatodik szélütés hátterében a pitvarfibrilláció, a szív pitvarainak szabálytalan összehúzódásából eredő ritmuszavar áll. A pitvarremegés az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, Magyarországon mintegy 150-200.000 embert érint. A kórkép szabálytalan és gyors szívdobogásérzet, fáradtságérzet, légszomj és szédülés tüneteivel jelentkezhet, de sok esetben tünetmentes is maradhat. A pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti. A stroke kivédése érdekében a legtöbb pitvarfibrilláló beteg véralvadásgátló kezelésre szorul. Ezért fontos a ritmuszavar időben történő felismerése, mely hagyományosan EKG vizsgálattal történik.

A pitvarfibrilláció tudatossági világhéten, november harmadik hetében világszerte rendezvényeket tartanak a ritmuszavar veszélyeinek tudatosítására.

Galéria (14 kép)

Összes kép letöltése