Piásan vezette autóját a színésznő – ma állították bíróság elé

Vissza a címlapra
Piásan vezette autóját a színésznő – ma állították bíróság elé

Virág, a rendszeres alkoholfogyasztó, de nem alkoholfüggő színésznő piásan indult Volvó személyautójával a Kecskeméttől 56 kilométerre lévő Piripócsra. Kietlen település belterületén a Kecskeméti Rendőrkapitányság járőrei, Zsaru Zoltán és Police Attila igazoltatták: a színésznő a szondát nem fújta meg, ezért vérvételre előállították. Virág ügyében ma ítélkezett a Kecskeméti Járásbíróság. (A fotón a perszimuláció szereplői: középen a vádlottak padján Csapó Virág, balra Szabó Dorottya, jobbra Hegedűs Zoltán)

Mindez persze csak egy kitalált történet volt egy „perszimuláción", melyet a Kecskeméti Törvényszék büntető kollégiuma 2018. október 15-én, hétfőn 10 órától a Díszteremben rendezett meg "ISZIK vagy VEZET címmel".. A perszimulációs tárgyalást dr. Csontos Zsuzsanna büntető ügyszakos bírósági fogalmazó vezette, egy fiktív vádirat, illetve nyomozati irat alapján.

Az ügyben szereplő feleket - a vádlottat, és a tanukat is a kecskeméti Katona József színház színművészei és egy egyetemi hallgató alakították. Csapó Virág, Danyi Judit, Märcz Fruzsina, Szabó Dorottya, Hegedűs Zoltán és Pál Attila. A hallgatóság a Kecskeméti Református Gimnázium 12.a és 12.c osztálya volt. A nyitott Bíróság program keretében a kecskeméti Református Gimnázium 12.d és 12.e osztályai 2018. október 19-én, pénteken pedig a Kecskeméti Járásbíróságra látogatnak majd.)

A „színházi-tárgyalás" előzménye egyébként az, hogy dr. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője jó barátja Cseke Péter színházigazgatónak. Dr. Sárközy még 2015-ben, a „Nyitott bíróság" program keretében lehetővé tette, hogy a Kecskeméti Katona József színház igazgatója és társulatának néhány tagja is részt vegyenek egy igazi büntetőper tárgyalásán. A hallgatóság soraiban helyet foglaló színészek pedig - akikről aznap kiderült, hogy még életükben nem jártak bíróságon - egyfajta „szereptanulmányként" tekintették a tárgyalást.

Továbbgondolva a színház és a törvényszék kapcsolatát megszületett az ötlet, hogy „élesben" tartsanak helyzetgyakorlatot a tárgyalóteremben. Ebből lett 2015. október 19-én - vélhetően az országban is az első - színészekkel játszatott büntetőper, amit nagy élvezettel néztek végig a "Nyitott bíróság" program keretében az igazságügyi szakemberek és a meghívottak: köztük középiskolás diákok is. A következő években azután újból színészek szerepeltek a tárgyalóteremben, és idén is folytatódott a sorozat.

Olyan sikerrel, hogy a teremben ülő református középiskolások időnként harsány nevetésben törtek ki a parádés színészi játék miatt.

A kitalált vádirat egy ittas vezetésről szólt, nem véletlenül. Bács-Kiskun megyében ugyanis kiemelkedően sok az ittas vezetés miatti büntetőeljárás. Így szólt a vádirat:

Vádolt Virág vádlott rendszeres alkoholfogyasztó, de nem alkoholfüggő. 2001 óta rendelkezik „B" kategóriára érvényes vezetői engedéllyel.

2018. április 1. napján a barátnőivel, Fufrus Fruzsinával és Jajongó Judittal a kecskeméti „Színház a világ tubicám" elnevezésű kocsmában kártyáztak és italoztak délelőtt 10 órától 16 óráig. Ennek során a vádlott pontosan meg nem határozható mennyiségű Aperol Spritzet fogyasztott, melynek hatására az asztalnál elaludt.

16 órakor Jajongó Judit felébresztette azzal, hogy vigye haza őt és közös barátnőjüket is. A vádlott a kérésnek eleget tett és a saját tulajdonát képező LOVE-1972 rendszámú Volvo típusú gépjárművel elindult barátnői lakóhelyére, a Kecskeméttől 56 kilométerre lévő Piripócsra. A gépjárművet a vádlott vezette, a jobb első ülésen Jajongó Judit, a vádlott mögött pedig Fufrus Fruzsina foglalt helyet.

Haladása során 16 óra 30 perckor Kietlen település belterületén, a 38. kilométernél a Kecskeméti Rendőrkapitányság járőrei, Zsaru Zoltán és Police Attila igazoltatták. Ennek során a szondát nem fújta meg, ezért előállították és a kecskeméti UHU Rendelőintézetben két alkalommal vért vettek tőle. A vádlott véralkohol szintje 16 óra 55 perckor 1,55 g/l (ezrelék), 17 óra 30 perckor pedig 1, 77 g/l volt.

A vádlott vezetői engedélyét a helyszínen elvették, vezetői jogosultságának szünetelését a Kecskeméti Járási Hivatal (szünet/2018/155.számon) megállapította. Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat pénzbüntetésre ítélje és tiltsa el a közúti járművezetéstől is.

Galéria (59 kép)

Összes kép letöltése