Petőfivárosi tömegbe ment Bodrozsán Alexandra a koronavírus miatt elmaradt tanácskozásról hazatérve

Vissza a címlapra
Petőfivárosi tömegbe ment Bodrozsán Alexandra a koronavírus miatt elmaradt tanácskozásról hazatérve

Bodrozsán Alexandra önkormányzati képviselő (Szövetség) ismét a célkeresztbe került. Egyébként már nem is első alkalommal. Ezúttal a Fidelitas kecskeméti szervezete tette szóvá, hogy a képviselő felelőtlen volt, mert Brüsszelben járt március legelején, amikor - most idézzük a kecskeméti ellenzéki szócsövet - „se veszélyhelyzet, se önkéntes karantén nem volt még, és nem is számított Belgium kockázatos országnak."

Tisztázza magát - erre szólította fel a Fidelitas kecskeméti szervezete Bodrozsán Alexandrát, a Momentum helyi önkormányzati képviselőjét, az újpesti önkormányzat titkos tanácsosát, aki nemrég maga büszkélkedett el azzal, hogy Brüsszelben járt másokkal együtt, ahol az EP potentátjaival is találkoztak volna, de arról tájékoztatták őket, hogy a vizit elmarad a koronavírus-járvány miatt. A csoport tagjai nem estek kétségbe, gondoltak egy nagyot, és ha már járványveszély volt a környéken, elindultak egy kiadós városnézésre - írta meg a keol.hu cikkét alapul véve a pestisrácok.hu. Majd így folytatták: a Momentum menedzsmentjének felelős viselkedését jól illusztrálja, hogy Bodrozsán Alexandra - ha már veszélyeztetett területen járt, és feltehetően nem vizsgáltatta meg magát - Kecskeméten teljes erőbedobással kezdte el szervezni a segélyszolgálatokat, amelyek az időseknek igyekeznek támogatást nyújtani, növelve így annak az esélyét, hogy épp tőle, vagy egy másik aktivistától kapják el a szépkorúak az esetükben sajnos sok esetben halálos kórt.

Jelenleg egyébként ott tartunk, hogy bármit is követ is el az ellenzék, ha ezt valaki szóvá teszi azonnal az a válasz: bezzeg a... Értem én: sajnos mindig lesz „bezzeg". Így erre hivatkozva bármit megtehet az ellenzék?

Mint most például Bodrozsán Alexandra. Mit neki, hogy külföldön járt, és mit neki, hogy 2020. március 5-én, csütörtökön még Brüsszelben van, 7-én, szombaton pedig már ott ül választói körében a tömegben, a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Gyermekszínjátszó találkozóján. „A kis tehetségek egymás után léptek színpadra, és elvarázsolták a közönséget, valamint a háromfős szakmai zsűrit. Köszönöm az intézmény meghívását és vendégszeretetét!" - írja a közösségi oldalán, ahol még fotót is közöl erről.

Erre tromfol rá a Bodrozsánt mentegető párttársa dr. Vancsura István a facebookon a „bezzeggel": "A Fidelitas Orbánnak, Pintérnek, Szijjártónak, Rogánnak, Nováknak, Hídvéginek és a több száz fideszesnek is írt ilyen nyílt levelet? - írta Vancsura.

A tényekhez tartozik egyébként, hogy - noha az ellenzéki szócső szerint Belgium nem számított kockázatos helynek március 5-én - aznap már 50 fertőzött volt az országban. Így nem véletlenül maradt el a konferencia sem, amelyre Bodrozsán érkezett. Tény az is, hogy 2020. február 25-én került nyilvánosságra, hogy a háziorvos tanácsára önkéntes házi karanténba vonult egy kecskeméti oktatási intézmény tanulója, miután a megelőző héten Olaszországból hazaérkező rokonával találkozott. Különös, hogy ez a példa sem lebegett a politikus Bodrozsán szeme előtt, amikor hazatért Brüsszelből és két nap múlva bement a Vásárhelyi iskolába, a tömegbe.

Egyébként a „védekezést", hogy március elején állítólagosan még nem volt Brüsszelben jelentős a járványveszély, tehát Bodrozsánnak egyáltalán nem kellett volna karanténba mennie, az olaszországi bagatellizálással is összevethetjük. Náluk 2020. február 1-jén indult Firenzéből, Dario Nardella polgármester kezdeményezésére az „Ölelj meg egy kínait!" mozgalom, amelyben össze-vissza ölelgették az Olaszországban élő kínai embereket. Mondván, hogy nem félünk a kínaiaktól, nem félünk a járványtól. Pár napra rá, február 4-én egy Olaszországban felnőtt kínai fiú, Massimiliano állt ki Firenzében az utcára, maga előtt egy táblával: „Nem vagyok vírus, egy emberi lény vagyok, szabadíts meg az előítéletektől!" Na, őt is ölelgették...

Ezután viharosan terjedt az „öleljmegegykínait", a rasszizmus és a pszichológiai terrorizmus elleni szembenállás jelképeként Olaszországban.

Lucia Pasqualini, a Guangzhou-i (kínai kanton) olasz konzul február 6-án adott interjúban kifejtette, hogy biztonságban érzi magát Kínában, az ország le fogja győzni a járványt, nem indokolt a média által keltett pánik és félelemkeltés, ami szerinte kirekesztő retorika. Az olasz baloldali PD és LeU pártok kifejezetten pártolták a kínai éttermek látogatását, a kínai lakosokkal való szoros érintkezést, míg a szélsőjobboldali Északi Liga (Lega Nord) követelte a Wuhanból hazatért kíniak karanténba zárását.

2020. január 30-án regisztrálják az első két esetet Olaszországban: két kínai turistát. Még aznap beszüntették a kínai repülőjáratokat.

Olaszországban 2020. február 21-én regisztrálták az első olasz megbetegedést, egy 38 éves sportoló férfit.

2020. február 22-én már úgynevezett „vörös zónákat" jelölnek ki 10 olasz városra, melyet február 25-én további északi városokra vonatkozó korlátozás követ. Március 4-én zárják be az iskolákat. Március 7-én lezárnak északi tartományokat, és kiszivárog az országos karantén terve, mire százezrek indulnak meg dél felé. 2020. március 9-én bejelentik az országos lezárást. A WHO aznap minősíti pandémiának, világjárványnak a koronavírust.

A sors fintora, hogy 2020. március 7-én jelentette be Nicola Zingaretti, a PD elnöke, Lazio tartomány kormányzója, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje. (Emlékszünk: a PD párt kifejezetten pártolta a kínai éttermek látogatását, a kínai lakosokkal való szoros érintkezést.)

2020. március 21-én este az olasz kormányfő, Conte bejelenti, hogy csak a stratégiai fontosságú gyárak, üzemek maradhatnak nyitva, minden egyébnek be kell zárnia. Olaszországban 53.578 fertőzöttet tartanak nyilván, melyből 4.825 az elhunytak száma: ezzel megelőzve a Kínában elhunytak számát.

Mindezek fényében pedig emlékezzünk vissza a momentumos dr. Vancsura facebook bejegyzésére, amelyben nem azt írja, hogy igaza van a Fidelitas kecskeméti szervezetének, amikor Bodrozsán önkéntes karanténját firtatják. Hanem azokat sorolja, akik ezt szerinte szintén nem tették...

Noszlopy N. Miklós