PADMA könyvbemutató – Dr. Merétey Sándor el nem küldött levelei családjának

Vissza a címlapra

Könyvbemutatót tartottak a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA) székházában 2017. december 7-én, csütörtökön délelőtt. A „Hiteles hivatás, dr. Merétey Sándor el nem küldött levelei családjának" című könyv kiadását a PADMA Alapítvány támogatta és dr. Géra Eleonóra egyetemi docens mutatta be.

A könyvbemutatón szemelvényeket olvasott fel a könyvből dr. Fekete Ágnes, dr. Merétey Sándor unokája, a könyv kiadója. A műsorban pedig a Kecskeméti Református Gimnázium tanulói szerepeltek.

Merétey Sándor Kecskeméten volt gyermekorvos. Emberi méltósága abban mutatkozott meg, hogy a háború idején sem hagyta el a várost, hanem a szovjet megszállás idején gyógyított minden rászorulót. Úgy dolgozott emberbarátként, hogy a saját korlátait is képes volt átlépni. Időnként sebészként, máskor belgyógyászként igyekezett lelket és testet is gyógyítani, mert a kettő számára egyet jelentett.

Tiszteletes főorvos úrnak szólították, mivel lelki vezetőt is láttak benne.

A háborús napokban családja Budapestre menekült, a Baár-Madas Gimnázium pincéjébe. Ezekkel a naplószerű, a kor viszontagságairól részletesen beszámoló, 1944. októbere és 1945. márciusa között el nem küldött levelekkel igyekezett kapcsolatban maradni szeretteivel. Mivel a kötet részletes leírást ad Kecskemét szovjet megszállásának mindennapjairól, különösen a betegellátás megszervezéséről, nem csupán a vallásos érdeklődésűek forgathatják érdeklődéssel. A háború mindennapjai és az orvos történet vonatkozásában is érdekes olvasmány lehet!