Összetartozunk - közösségteremtő rendezvénysorozat Bács-Kiskunban

Vissza a címlapra
Összetartozunk - közösségteremtő rendezvénysorozat Bács-Kiskunban

A közösségteremtő rendezvénysorozat 2019. évi első eseményének Kunszentmiklós adott otthont. A résztvevők megismerhették a kosárfonás és a gyöngyfűzés technikáját, elmerülhettek az íjászat rejtelmeiben, néptáncosok és zenészek előadásait csodálhatták meg, valamint megízlelhették a térség kézműves sajtjait és mézkülönlegességeit is.

Napjainkban egyszerre tapasztalhatjuk meg társadalmunkban az egyes emberek elidegenedését, a családok szétesését, másrészt pedig a kisközösségek újraéledését, a térségi és nemzeti összetartozás igényét. Ez utóbbi támogatására indította útjára a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Összetartozunk elnevezésű program-sorozatát.

Ez a programsorozat Bács-Kiskun megyében, a kiskunmajsai, kunszentmiklósi, solti és tiszakécskei térség településein valósul meg 2019-2020 években. A települések meglévő rendezvényeihez csatlakozunk, és a térség lakosai számára kulturális programokat szervezünk.

A programelemek rávilágítanak arra, hogy nem csak a múltunk, és a jelenünk közös, de a jövőt is csak együtt tervezhetjük. Létszükséglet megőrizni önazonosságunkat, őseink hitét, kultúráját, és mindazt, ami bennünket magyarrá tesz.

Az eseményeken kézművesek, helyi gazdák, zenészek és táncosok, játékmesterek elevenítik fel a térség hagyományait, bemutatva egyúttal azt is, hogy ezeket megőrizve-megújítva, miként tudjuk beépíteni a mindennapi életünkbe.

A tavaly ősszel útjára indult program idén 12 helyszínen folytatódik, majd jövőre 2 rendezvénnyel zárul. Az idei első eseményen a kunszentmiklósi IV. Redemptus Naphoz csatlakoztunk május 11-én, amely az 1745. évi jászkun önmegváltás előtt tisztelgett. Őseink megingathatatlan szabadságvágya rávilágít arra, hogy mily nagy erő lakozik a területi önigazgatásban, amely a történelem vérzivataros évszázadain átívelően is biztosítani tudta egy közösség fennmaradását, önazonosságának megőrzését, kultúrájának továbbéltetését.

A helyben élők együttgondolkodásán alapuló munka lehetőséget biztosít arra, hogy növeljük a térségek népességmegtartó és közösségteremtő erejét, és büszkén adhassuk tovább az utánunk jövőknek: ÖSSZETARTOZUNK.

A programsorozat folytatásában az alábbi rendezvényeken várjuk az érdeklődőket:

Időpont

Település Rendezvény
2019. június 1. Kunadacs Kunadacsi Falunap
2019. június 8. Harta Civil Nap
2019. június 29. Szank Méz és Meggyfesztivál
2019. július 20. Kömpöc Szárnyasfesztivál
2019. július 27. Csólyospálos Nyári Birkapörköltfőző Fesztivál
2019. augusztus 10. Tass Tassi Falunap
2019. augusztus 18. Lakitelek Tiszavilág Napok
2019. augusztus 20. Szalkszentmárton Falunap
2019. augusztus 25. Szentkirály Szentkirályi Falunap
2019. szeptember 28. Tiszaalpár Bársony Mihály Tekerőlantos Fesztivál és Kosárfonó Találkozó
2019. november 16. Homokmégy Pirisi László Emlék Sportnap
2020. május 31. Solt Révbéri Pünkösdi Vigadalom
2020. június 27. Dunavecse Hídi Vásár és Fesztivál