Óriási szerencséje volt a réti fülesbagolynak

Vissza a címlapra
Óriási szerencséje volt a réti fülesbagolynak

Egy ezüstfa tüskés ágai közé akadt réti fülesbagolyra bukkant Gyurita István, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője Dunapataj térségében. A madarat kiszabadította szorult helyzetéből, de mivel szárnysérülése is volt, a Kecskeméti Vadaskertbe szállította. Ott szakszerűen ellátták a szárnyát és a teljes felépüléséig gondozták a madarat. (Fotó: Gyurita István/Kiskunsági Nemzeti Park)

Az immár felgyógyult réti fülesbaglyot 2019. július 10-én gyűrűzést követően engedték szabadon a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a megtalálás helyén.

A réti fülesbagoly fokozottan védett madárfajunk, nagyon kis számban fészkel hazánkban. Pontos adat nincs, de mindössze néhány tíz pár fészkelhet nálunk évente. Így érthető, ennek a példánynak a megmentése miért is volt fontos akció a hazai állomány szempontjából.

A réti fülesbagoly az erdei fülesbagoly közeli rokona, de sárga szemei és rövidebb tollfülei megkülönböztetik tőle. Nappal is aktív, kedvenc tápláléka a mezei pocok és egyéb rágcsálók. Földön fészkel, elsősorban mocsárréteken, sásos zsombékosokban lehet vele találkozni.