Nyitva van az Aranykapu Kecskeméten

Vissza a címlapra
Nyitva van az Aranykapu Kecskeméten

Kecskemét - Az „Aranykapu Térségi Hagyományőrző Adventi Vásár” kecskeméti helyszínével zárja erre az évre rendezvényeit az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület.

Térségi kézművesekkel, gazdákkal és kulturális csoportokkal varázsoltak a szervezők pénteken ünnepi hangulatot a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Tükörtermébe. A december 19-23. között, minden nap 10-19 óráig nyitva lévő Aranykapu szeretettel várja a vásárlókat. Az eseménysor 19-én, pénteken 10 órakor rövid megnyitóval kezdődött, melyen részt vettek Bogasov István, Hörcsök Imre és Engert Jakabné önkormányzati képviselők, dr. Szabó Ildikó, a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatónője, valamint a szervező Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület részéről Hamzáné Lakó Judit titkár és dr. Lakó Sándor projektmenedzser. A megnyitón a Kecskeméti Református Általános Iskola 4.c osztálya adott műsort, majd a napi program szerinti fellépők következtek. (lásd a programot a galériában)

A vásárban a helyi termékeket mindenki kedvére megkóstolhatja a gazdák jóvoltából, a kézművesek pedig bemutatóval készültek, ahol alkalom nyílik a karácsonyi ajándékok helyszínen történő elkészítésére is a mesterek segítségével. Az Egyesület egyik fő célkitűzése a hagyományok megőrzése és továbbörökítése, ezért a kézműves foglalkozások díjmentesek, hogy minél többen megismerjék ezeket a hagyományos technikákat.

A vendéglátók külön figyelmet fordítottak arra, hogy a hidegből betérő vendégek azonnal átmelegedhessenek, így az érkezők számára forró teával készültek a vásár ideje alatt. A tea mellé egy-egy puszedli is jár, ami nagyobb mennyiségben meg is vásárolható az ünnepi asztalra. Mindemellett a térségi termékek legjava van terítéken a vásár alkalmával: házi készítésű pékáruk, mézeskalács, lekvárok, fajtamézek, méhészeti termékek, mézes puszedli, fürjtojás olajos magvak, homoktövis készítmények, bio őrlemények, laskagomba, sőt, a térségben található levendulamezőről származó illatzsákok is kaphatóak.

A termelői termékeken túl, a kézműves mesterek szintén legszebb portékáikkal érkeztek: tiffany lámpa, öntött gyertya, egyedi textil termékek (takarók, párnák, kulcstartók, pénztárcák, fürdető kötények), karácsonyi kopogtatók, karácsonyfadíszek, gyöngyből készült karkötők, nyakláncok, fülbevalók, gyógynövényes kecsketejes szappanok, szövések, nemez ékszerek, horgolt karácsonyfadíszek, tálak, bőrdíszműves áru, egyedi, kézzel készített kerámiák.

A vásár ideje alatt 18 különböző helyi kulturális csoport illetve előadó „örömprodukciókkal” töltik be a teret, így teremtve igazi bensőséges légkört, ünnephez illő hangulatot. Az előadások javát különböző korú kecskeméti iskolás csoportok és felnőtt produkciók adják, de érkeztek, illetve érkeznek majd csoportok Lajosmizséről is. A karácsonyi bemutatók többségét kórusművek, zenei produkciók alkotják, azonban a műsor összeállításban szerepel még bábszínház, betlehemes előadás és tánc is.

Ez az újszerű, fesztivál jellegű adventi eseménysor nem jöhetett volna létre segítség, együttműködés és összefogás nélkül, közös célok, jövőkép és elképzelések híján. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata nemcsak partnerségével támogatta az öt napos ünnepi vásárt, hanem a városi adventi programok egyikének helyszínéül is választotta. Az Aranykapu várja 20-án – szombaton – a Kossuth téri adventi gyertyagyújtáshoz összegyűlteket szeretetvendégség keretében forró teával és zsíros kenyérrel, baráti légkörben, karácsonyi hangulatban.

A rendezvény fő támogatója a Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi regionális irodája. A regionális iroda fő feladata a régió identitásnövelése, a vidék felzárkóztatása és ismertté tétele, a régiós szolgáltatók minőségi turisztikai termékek kialakítására és szinten tartására való ösztönzése, ami megegyezik az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület törekvéseivel, és maga a fesztivál jellegű adventi vásár is hasonló célból jött létre. Támogatásukat elnyerve, megtalálhatóak a helyszínen kedvezményes belföldi utazásokról, ünnepi turisztikai ajánlataikról szóló és egyéb turisztikai programokat kínáló ismertető anyagaik a vásár öt napja alatt.

Mindezen programok mellett, adománygyűjtési akciót is szervez az Egyesület az esemény keretében rászoruló családok részére, együttműködve a Városi Szociális Közalapítvánnyal. A „Hozz zoknit!” akció a konkrét gyűjtésen túl figyelemfelkeltő funkcióval is bír, hogy vegyük észre, vannak családok, ahol a mások számára minimális életfeltételek is csak nagy küzdelem árán érhetők el. A gyűjtőtartályt az Artesia Galéria és Műhely külön erre az alkalomra készítette, hogy a gyakorlati hasznán túl, szimbóluma is legyen az adománygyűjtés konkrét felajánlásain túlmutató eszmének.

Együttműködő partnerek: Kecskemét Megye Jogú Város Önkormányzata, Magyar Turizmus Zrt. – Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság, Városi Szociális Közalapítvány, Artesia Galéria és Műhely.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:

Hozz zoknit! - adománygyűjtő projekt