Nézőpont kérdése – megnyílt Straszer András retrospektív fotókiállítása

Vissza a címlapra
Nézőpont kérdése – megnyílt Straszer András retrospektív fotókiállítása

Különös, érdekes, megható, baráti - talán ezek a legjobb kifejezések illenek arra a péntek délutáni megnyitóra, melyen a 2003-ban, 54 éves korában váratlanul elhunyt Straszer András kecskeméti fotóriporter retrospektív kiállítását rendezte meg a Magyar Fotográfiai Múzeum.

Különös, mert a fotók többsége egy korábbi rendszert láttatott az abban élő Straszer András szemével: ironikusan vagy szánalmasan. Érdekes: éppen ezért...Megható és baráti pedig azért, mert a megnyitó közönségeként többnyire Straszer András egykori kollégái, barátai, tisztelői találkoztak, és idézték meg az egykori „Petőfi Népés" fotóriporter szellemét.

A kiállítás kurátora, Somodi Henrietta művészettörténész így vezette fel a megnyitót:

- Straszer András ott volt mindenben és mindenhol. Mint sajtófotós, akinek ott kellett lennie... De unalmas képriportokba is bele tudott tenni valamit, amelytől az egész szép, ironikus vagy szánalmas lett. Ő így ábrázolta a rendszert, amelynek egyfelől áldozata, de másfelől mégis szabad alkotója lett.

Straszer András ki akarta magát próbálni mindenben. Portrék, zsánerképek, tájképek, szociofotók, tárgyakról készült felvételek sokaságát hagyta maga után. Ezekből látni most ízelitőt a kiállításon.

Soha nem alakult ki egy önálló stílusa, vagy egy irányzat, amelyet követett volna. Éppen ezért egyszerűen minden alkotása „Straszeres". Ezekben a fotókban benne van egy korszak minden szépségével, és iróniájával. Hiszen Straszer egy rendszer áldozata volt, aki próbálta járni a maga útját, se sokszor nem tehette...

A megnyitón ezt követően dr. Kriston Vízi József, a Katona József Múzeum munkatársa emlékezett vissza Straszer Andrásra, barátjára.

A „Nézőpont kérdése" címet kapott kiállítás megtekinthető augusztus 5-ig, vasárnap és hétfő kivételével 12-17 óra között.

Galéria (40 kép)

Összes kép letöltése