Nemzetközi Vertcsipke Fesztivál Kecskeméten

Vissza a címlapra

Kecskemét - Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere nyitotta meg csütörtök délután a II. Nemzetközi Vertcsipke Fesztivált a Tudomány és Technika Házában.

- Immár második alkalommal szervezi meg Bedőné Manó Éva ezt a gyönyörű kiállítást Kecskeméten - mondta az alpolgármester. - Amikor első alkalommal megkeresett azzal, hogy mit szólok az ötlethez, akkor ezeket a csodálatos, remek szépségeket megcsodálva azonnal biztosítottam őt a támogatásomról. Azért is, hogy valamennyi kecskemétivel megoszthassuk azt az örömet, amit ezeknek az alkotásoknak a megtekintése jelent. Ezért megköszönöm Évának a kezdeményezését, az immár második alkalommal Kecskemétre hozott nemzetközi kiállítást.
Szemereyné külön is gratulált az egyik legfiatalabb csipkekészítőnek, Gellér Blankának, akinek az alkotásait a megnyitó előtt megcsodálta. Blanka elvitte Kecskemét hírét külföldre is, amikor Ausztráliában a Csipke Világkongresszuson részt vett.

A vertcsipke-készítés igen bonyolult, nagy türelmet igénylő tevékenység. Az alkotások pedig gyönyörűek. Ezért is volt a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület és a Magyar Csipkekészítők Egyesülete által rendezett, valamint Kecskemét Város és a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület által támogatott eseményen már a megnyitó napján is tömeg.

A résztvevő országok: Ausztria, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Oroszország,  Portugália, Szlovákia, valamint a Magyar Csipkekészítők Egyesülete. A kiállítás vasárnapig naponta 10-13, és 15-18 óra között látogatható. A belépés díjtalan. A kiállításon minden nap csipkebemutatókon figyelheti meg a közönség a különböző csipkék készítésének technikai fogásait.