Nem engedélyezett külföldi gyógyszereket hoztak be

Vissza a címlapra
Nem engedélyezett külföldi gyógyszereket hoztak be

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség gyógyszerhamisítás bűntette miatt három ügyben emelt vádat: egy macedón nő autóbusz utasaként potencianövelőt hozott be Magyarországra, míg két magyar férfi az interneten rendelt Indiából és Kínából hazánkban nem engedélyezett, koronavírus okozta betegség kezelésére is szolgáló gyógyszereket, ráadásul indokolatlan mennyiségben.

A vádirat szerint a Svájcban élő macedón nő tavaly novemberben a tompai határátkelőhelyen autóbusz utasaként érkezett az országba, a pénzügyőrök azonban az ülése alatti utazótáskában, a személyes holmija között 150 doboz, összesen 1.050 db, potenciazavar kezelésére szolgáló készítmény találtak. A vádlott a Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerből megközelítőleg három évre elegendő mennyiséget hozott be az ország területére.

Másik két, szintén vádemeléssel zárult ügyben két Bács-Kiskun megyei férfi Indiából és Kínából rendelt az interneten, angol nyelvű oldalakról klorokin-foszfát tartalmú, koronavírus okozta betegség kezelésére is szolgáló gyógyszereket, amelyek Magyarországon nem engedélyezettek. Egyikük 270 db-ot, másikuk 1000 db-ot rendelt meg és fizetett ki. Ez jóval meghaladta mindkét esetben a személyes szükségletet.

A hazai gyógyszerpiacon forgalomban lévő, hasonló hatóanyag tartalmú, de fele ilyen hatáserősségű gyógyszerek vénykötelesek, kizárólag orvosi javaslatra és orvosi kontroll mellett, meghatározott adagban szedhetők.

A külföldről érkezett, angol feliratuk szerint „egészségápoló termékek" megnevezésű csomagokat a NAV Repülőtéri Igazgatósága vizsgálat alá vonta és a kiskunhalasi rendőrök lefoglalták.

Az ügyészség a gyógyszerhamisítás bűntette miatt benyújtott vádiratokban pénzbüntetés kiszabása és próbára bocsátás mellett mindhárom esetben a lefoglalt gyógyszerek elkobzását is indítványozza. A szabadlábon lévő vádlottak ügyében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.