Múzeumok Őszi Fesztiválja a Katona József Múzeumban

Vissza a címlapra
Múzeumok Őszi Fesztiválja a Katona József Múzeumban

Megkezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja a Kecskeméti Katona József Múzeumban. A Múzeum Cifrapalota kiállítóhelye négyféle programlehetőséget kínál a fesztivál időtartama alatt.

Házhoz megy a múzeum

2019. október 7-től lehet jelentkezni az iskoláknak és az óvodai csoportoknak az Utazó Múzeum programra, amely az őszi jeles napok hagyományaival ismerteti meg a gyerekeket. A korábbi évek sikerén felbuzdulva idén is házhoz megy a múzeum. Az iskolák diákjai és az óvodák nagycsoportosai múzeumi tárgyakon keresztül ismerhetik meg, eleveníthetik fel az őszi jeles napokat: a Mihály napot, Dömötör napját, Szent Márton ünnepét vagy a szüreti népszokásokat. A foglalkozások során drámapedagógiai játékban és kézműves foglalkozásokban is részt lehet venni.

Választható foglalkozások:

Szüreti népszokások: szőlőcsősz készítése

Mihály nap: pulibáb készítése, bárány ujjbáb varrása vagy krumplimalac készítése

Dömötör nap: vásári drámajáték

Márton nap: libabáb, papírliba készítése, liba figura varrása, Márton napi mécses készítése

A foglalkozások ára: 400 Ft/fő

A program időtartama: 2019. október 7. - november 8.

Tudományos találkozások a múzeumban

Október 9-én indul útjára a Kecskemét 650 kiállításhoz kapcsolódó előadássorozat Tudományos találkozások a múzeumban címmel. A szervezők a vetítettképes előadások során Kecskemét 650 éves történetét mutatják be a művészettörténész, a történész, a néprajzkutató és a térinformatikus szemén keresztül. Az előadások során olyan 3D-s épület maketteket tekinthetnek meg az érdeklődők, amelyek eredetijei ma már nem láthatóak, vagy sosem készültek el Kecskeméten. Olyan régi használati tárgyakat vehetnek kézbe, próbálhatnak ki, mint a kutyagerinc, a kereplő, az írógép vagy a tárcsás telefon. De korhű ruhadarabokat is felpróbálhatnak: katonai tányérsapkát, cserkészkalapot,ávós kabátot vagy török kaftánt.
Az előadásokat 2019. november 6-ig rendezzük meg, szerdánként 15 órai kezdettel.

Minden, ami Kecskemét - Tanárok napja

2019. október 11-én 15 órától A Tanárok napja rendezvénnyel a pedagógusoknak szeretnénk kedvezni, az óvodapedagógusoktól kezdve az egyetemi oktatókig. Interaktív tárlatvezetésre invitáljuk az oktatási intézmények képviselőit, amelynek során ifj. Gyergyádesz László művészettörténész fellebbenti a fátylat a soha el nem készült szecessziós víztorony viszontagságos történetéről, amelynek 3D-s makettjét meg is nézhetik az érdeklődő pedagógusok. Hajagos Csaba történész a várost ért dicsőségekről és sorscsapásokról: pestisjárvány, tűzvészek és a földrengésről tart előadást a Kecskemét 650 kiállításban. Ezt követően Török Katalin marketing menedzser rávilágít a divat, az iparművészet és az irodalom összefüggéseire a Ki látott engem? - Lesznai Anna és Zoób Kati találkozásai című kiállítás tükrében.
A program során a pedagógusok activity játékban mérhetik össze Kecskemétről szerzett tudásukat, majd egy kis gasztronómiai meglepetéssel kedveskedik a múzeum az édesszájúaknak.

A részvétel ingyenes.

Az ÁVO pokol csak 16 méter mély...

Csak erős idegzetűeknek! - Zseblámpás vezetés a volt ÁVÓ székház pincebörtönében

A programra előzetesen regisztrálók Hajagos Csaba történész vezetésével időutazáson vehetnek részt a volt ÁVÓ-s székházban.

Ingyenes program.

Helyszín: Érseki Helynökség épülete 6000 Kecskemét, Lestár tér 2.

Időpontok: 2019. október 23-án 10:00, 11:15 vagy 14:00, október 26-án 10:00, november 4-én 10:00 vagy 14:00

Részvétel csak előzetes regisztrációval lehetséges! Foglalás a beérkezés sorrendjében történik! Egy időpontra maximum 10 főt tud fogadni a program.

A regisztrációval a jelentkező tudomásul veszi, hogy a vezetésen saját felelősségére vesz részt! (Egy hosszú ideje használaton kívüli terepre érkezik.) Javasolt viselet: hosszú nadrág, pulóver, bakancs,
csizma. Zseblámpáról a jelentkezőnek kell gondoskodnia!

Az összes programra történő regisztráció és információkérés a +36 20 2575019 telefonszámon, vagy a cifrapalota.muzped@gmail.com e-mail címen lehetséges.