Mondok József nem ment el kedden a bíróságra

Vissza a címlapra
Mondok József nem ment el kedden a bíróságra

Mondok József nem jelent meg a büntetőpere első tárgyalásán 2018. november 6-á, kedden a Kecskeméti Járásbíróságon. Az izsáki polgármestert - mint korábban megírtuk - jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, közokirat-hamisítás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja az ügyészség.

A polgármester ügyvédje a tárgyalás elején bejelentette, hogy Mondok József lemondott a tárgyaláson való részvétel jogáról. Erre ugyanis lehetőséget ad a 2018. július 1-jével megváltozott büntetőeljárási törvény. A büntetőpert ettől függetlenül lefolytatják, a vádlottak padján azonban csupán Mondok József 21 esztendős fia - ő a másodrendű vádlott - és az izsáki polgármesteri hivatal egyik nyugdíj előtt álló tisztviselője ült.

Mondok fia vallomást tett, mely még délben is tartott. Elmondása szerint a családi cég, amit ő nagykorúságától 2015. márciustól vezetett, minden tekintetben megfelelt a pályázatban kiírt feltételeknek. A vádlott hosszasan, és körülményesen magyarázott, kényesen vigyázva arra, hogy konkrétumokat ne mondjon.

Hivatkozott arra, hogy életszerűtlen lenne, és sok probléma adódhatna abból, ha például kisgyermekes családokat fogadnának olyan vadászházban, ahol fegyvereket tárolnak.

Elmondása szerint talán az egyetlen olyan gazdasági társaság az övéké, amelynek több mint 4 ezer hektárnyi vadászterülete van, amelyre 20 évre elnyerték a vadászati jogot, és vaddisznóskertjük is van.

Hangsúlyozta: abnormális gondolat, hogy a pályázat benyújtásának oka az volt, hogy szülei a saját céljaikra használják a vadászházat, hiszen a cél a bevételteremtés. "Édesapámék reprezentálták az ottlétükkel kifelé, hogy van a vadászházban szezonon kívül is élet, de ezt leginkább a betörők elriasztása miatt tették, és a céggel történő megállapodás alapján ők is fizettek a vadászházban töltött vendégéjszakákért, igaz, kedvezményes áron" - állította.

Valamint a vallomásában azt is leszögezte, hogy az apja régi vágya volt a vadászház létrehozása, amelyben a mai napig fogadnak vendégeket.

A vádirat szerint Mondok József, mint egy izsáki székhelyű gazdasági társaság bejegyzett ügyvezetője 2014-ben támogatási kérelmet nyújtott be egy egyesülethez a turisztikai tevékenységének ösztönzésére.

A kérelemnek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 35 millió forint erejéig helyt adott, majd azt két részletben folyósították. A támogatásból a kérelemben megnevezett vadászház épült fel, azonban a vádlott eltitkolta, hogy abban saját maga és a felesége életvitelszerűen kívánnak élni, ami a pályázati feltételek értelmében kizárt volt. Erről a vádirat szerint Mondk József fia is tudott.

A vádirat tartalmazza azt is, hogy Izsák Város Önkormányzata - melynek Mondok József a polgármestere - jogtalanul vett igénybe közfoglalkoztatotti támogatásként 934.222 forintot. Ugyanis a közfoglalkoztatott ténylegesen a vádban szereplő vadászházban dolgozott. Valamint azt is tartalmazza a vádirat, hogy Mondok József vádlott közreműködött abban, hogy a Cégbírósághoz valótlan tartalmú okiratot nyújtsanak be az ügyvezető személyével kapcsolatosan. Ugyanis a cég vezetését az okirat tartalmától eltérően nem az akkor még csak 18 éves, érettségi előtt álló fia, hanem továbbra is ő gyakorolta.