Migránsok halála - 25 év fegyházbüntetést kaptak az embercsempészek

Vissza a címlapra
Migránsok halála - 25 év fegyházbüntetést kaptak az embercsempészek

Első fokon 25-25 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék csütörtökön azt a négy embercsempészt, aki 71 illegális bevándorló halálát okozta az úgynevezett parndorfi halálkamion ügyében. A vádlottak együttesen 155 év szabadságvesztést kaptak a kecskeméti büntetőperben. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Az elsőrendű afgán és a három bolgár vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett embercsempészetben és bűnsegédként elkövetett emberölésben találták bűnösnek, ezért bűnszervezet tagjaként valamennyiüket 25 év fegyházra ítélték. Egyikük sem bocsátható feltételesen szabadlábra. A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértésben is bűnösnek mondták ki.

Az elsőrendű vádlottat véglegesen, a többieket 10-10 évre kiutasították Magyarországról, és vagyonelkobzást is kiszabtak velük szemben (94 millió, 8 millió, 1 millió, illetve 300 ezer forint).

A vádirat 26 vádpontot, 33 esetben történt embercsempészet leírását tartalmazta, amelyek közül a 25. vádpont a parndorfi tragédia. A teljes büntetőpernek 14 vádlottja volt.

(MTI)

155 év szabadságvesztés a parndorfi ügyben - A Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztályának közleménye:

A Kecskeméti Törvényszék ítéletet hirdetett a parndorfi-ügyben. Az eljárást három (jelenleg szökésben lévő) vádlott távollétében folytatta le, akik értelemszerűen az ítélethirdetésen sem vettek részt.

Az I.r. (afgán állampolgár), a II.r., III.r. és a IV. r. (bolgár állampolgárságú) vádlottakat különös kegyetlenséggel, több emberen - részben gyermekkorú sérelmére - elkövetett emberölés és embercsempészés bűntette miatt 25-25 év fegyházbüntetésre és végleges hatályú kiutasításra ítélte azzal, hogy a teljes büntetést le kell tölteniük (feltételes szabadságra nem bocsáthatóak).

Valamennyi vádlott felelősségét megállapította bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészésben (ezért feltételes szabadságra ők sem bocsáthatóak), míg a II. r. és -ismeretlen helyen tartózkodó - VII. r. (mindketten bolgár állampolgárok) vádlottét életveszélyt okozó testi sértés bűntettében is.

A bíróság a személyszállításra alkalmatlan járműveket beszerző V. r. (bolgár és libanoni állampolgárságú) vádlottat 8 év, míg a bűnszervezet hierarchiájában magasabb szinten álló, utasításadási joggal rendelkező XII. r. (bolgár állampolgárságú) vádlottat 12 év fegyházra ítélte. A több szállításban résztvevő VI. r. és XIII. r. (szintén bolgár állampolgár) vádlottakat 5 év, míg a VII. r. vádlottat 6 év szabadságvesztésre ítélte. Az ismeretlen helyen tartózkodó XIV. r. (bolgár állampolgár) vádlott büntetése 3 év szabadságvesztés. A VIII., a IX., a X. r., a XI. r. (ők is valamennyien bolgárok) vádlottak esetében a bíróság értékelte, hogy csak egyetlen szállításban vettek részt, ezért őket 4 év fegyházbüntetéssel sújtotta. Valamennyi vádlottat kiutasította Magyarország területéről.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a vádlottak 2015 nyarán több száz harmadik országbeli állampolgár Magyarországról Nyugat-Európába történő csempészését hajtották végre. A szállításokra zsúfolt, levegőtlen, sötét, kapaszkodók nélküli, személyszállításra alkalmatlan járművekben került sor, amely a szállított személyeknek jelentős testi, lelki gyötrelmet okozott. Ezen szállítási körülményekre tekintettel a bíróság megállapította, hogy az embercsempészés bűntettét a vádlottak a szállított személyek sanyargatásával követték el.

A parndorfi-tényállás szerint 2015. augusztus 26. napján a 71 sértettnek - köztük 8 nőnek és 4 gyermeknek - a zárt rakterű hűtőkamionba történő beszállítására Mórahalom térségében került sor. Ezt követően a IV. r. vádlott által vezetett jármű megkezdte útját Németország felé. A járművet az I. r., a III. r. és Kecskemétig a II. r. vádlott a rendőri jelenlét figyelésével előfutóként biztosították. A szállított személyeknek a zsúfoltság, a levegőhiány, a mozgásképtelenség, az emelkedő hőmérséklet, és a kiszáradás jelentős gyötrelmet okozott, amelyet dörömböléssel és kiabálással jeleztek a sofőr, azaz a IV. r. vádlott felé. Emiatt a IV. r. vádlott telefonon értesítette a II. r. vádlottat, aki pedig az I. r. vádlottat értesítette. Az I.r. vádlott azt az utasítást adta ki, hogy a sofőr nem állhat meg és tegyen úgy, mintha nem hallaná a dörömbölést. A III. r. vádlott előfutóként végigkísérte a járművet, és tudott a raktérben zajló eseményekről. A IV. r. vádlott - bűntársai tájékoztatásának megfelelően - nem nyitotta ki a raktér ajtaját, ezért a hűtőkamion rakterébe bezárt 71 ember különös szenvedést követően oxigénhiány következtében még Magyarország területén elhunyt. Ezt követően a IV. r. vádlott Parndorf közelében hátrahagyta a hűtőkamiont és a holttesteket, majd a III. r. vádlottal együtt elmenekült a helyszínről.

Az ítélet megállapította, hogy az I., II. és III. r. vádlottak az emberölést bűnsegédként követték el, mivel a tettest, - a IV. r. vádlottat - a bűncselekmény elkövetésében segítették. Ugyanakkor a IV. r. vádlott a váddal ellentétben nem az I. r. és II. r. vádlottak felhívására nem állt meg, ők csak ezen elhatározásában erősítették.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak a terhükre rótt bűncselekményeket bűnszervezet tagjaként követték el. A büntetés kiszabása körében a parndorfi esettel érintett vádlottak esetében enyhítő körülményként értékelte azt, hogy az emberek halálát nem akarták, arra csak az eshetőleges szándékuk terjedt ki (ugyanis belenyugodtak a következményekbe), továbbá figyelembe vette az időmúlást, Magyarországon büntetlen előéletüket és a II. r. vádlott esetében feltáró jellegű beismerő vallomását is.

Az ítélet nem jogerős.

A fellebbezésekről a Szegedi Ítélőtábla dönt.