Megújul a Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központjának eszközparkja

Vissza a címlapra

Kecskemét - Szinte a teljes sugárterápiás eszközpark megújul a Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központjában egy sikeres pályázatnak köszönhetően. Az 1 milliárd 245 millió forint vissza nem térítendő támogatásból 2015 végéig olyan eszközöket szereznek be, melyeknek köszönhetően hatékonyabban tudják majd gyógyítani a daganatos betegségeket. (Fotók: Tódor Norbert)

A július 6-án, hétfőn megtartott ünnepélyes nyitórendezvényen köszöntőt mondott Dr. Svébis Mihály a BKMK főigazgatója, valamint Dr. Lénárt Endre, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Dél-Alföldi Térségi Igazgatóságának igazgatója. Aki röviden bemutatta az elmúlt időszak - Bács-Kiskun Megyei Kórházat érintő - főbb európai uniós fejlesztéseit, és a jelenlegi projekt közös közbeszerzése által érintett Szegedi Tudományegyetemen és a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban történő onkológiai fejlesztéseket.

Dr. Pajkos Gábor az Onkoradiológiai Centrum osztályvezető főorvosa szakmailag ismertette a projektet, majd Kampós Bence, a Varian Medical Systems Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója, bemutatta a szállítandó onkológiai eszközöket és azok újdonságait.

Mint elhangzott, a Bács-Kiskun Megyei Kórház a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében meghirdetésre került „Struktúraváltás támogatása az onkológia centrumok fejlesztésével" című konstrukcióban nyert vissza nem térítendő támogatást.

A sikeres közbeszerzést követően a Szállítóval a szerződés 2015 júniusában került megkötésre, az új eszközök beszerelése 2015 októberében befejeződik. A munkálatok végeztével 1,245 milliárd Ft értékű beruházás valósul meg.

A fejlesztés célja a Bács-Kiskun Megyei Kórház komplex onkológiai betegellátásának fejlesztése a sugárterápiás eszközpark korszerűsítésével, megújításával. A fejlesztésnek köszönhetően a kórház hozzájárul a regionális és megyei onkológiai és sugárterápiás centrum hálózatrendszerének kialakításához. A hatékonyabb egészségügyi ellátás hosszú távon eredményes, növeli az onkológiai ellátást igénybe vevő lakosság egészségnyereségét, hozzájárulva a rosszindulatú daganatok okozta halálozás csökkentéséhez.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház alapvető célja, hogy elérhetővé tegye a térségben és az ellátási területen kívül élő, daganatos betegségben szenvedők számára a legmagasabb technikai színvonalú, progresszív betegellátást. Ennek elengedhetetlen része, hogy megfeleljen az egyre nagyobb technológiai fejlődésből eredő kihívásoknak, valamint hosszútávon is fenntartsa a minőségi betegellátás magas színvonalát. Ma már a fejlett technológiák megengedik, hogy a sugárterápia minden betegre, daganattípusra, annak helyzetére és méretére igazított legyen, javítva a túlélést és minimalizálva a súlyos mellékhatások kockázatát. Kórházunkban a legtöbb beteg ma is gondosan megtervezett kombinált kezelésben részesül - beleértve a kemoterápia, műtét, sugárterápia és/vagy célzott terápia alkalmazását, hogy megkapja a gyógyulás legkedvezőbb lehetőségét. Intézményünk kiemelkedik a várólistát illetően, a betegek rövid időn belül hozzájutnak a szakszerű kezeléshez. A meglévő sugárterápiás eszközpark viszont egyrészről már csak jelentős karbantartási és javítási költséggel üzemeltethető, másrészről egyre nehezebben biztosítható általa az intézmény céljához igazodó, magas minőségű komplex onkológiai ellátás.

A korszerűsítésre kerülő géppark lehetőséget teremt az emelkedő tendenciát mutató daganatos betegségek széles spektrumának még magasabb színvonalú, komplex ellátására. A projekt eredményeként egy európai szintű onkológiai betegellátó rendszer valósítható meg az alábbi korszerű eszközök beszerzésével:

• NAGY TELJESÍTMÉNYŰ LINEÁRIS GYORSÍTÓ

• BETEGADMINISZTRÁCIÓS ÉS KEZELÉSELLENŐRZŐ RENDSZER

• INTEGRÁLT BESUGÁRZÁS-TERVEZŐ RENDSZER

• CT SZIMULÁTOR

• BRACHYTERÁPIÁS AFTERLOADER BERENDEZÉS

• PÁCIENSRÖGZÍTŐ ESZKÖZÖK

• DOZIMETRIAI BERENDEZÉSEK

• POZÍCIONÁLÓ ESZKÖZÖK

• CISZTOSZTATIKAI BIZTONSÁGI KABINET (2 DB)

• 4D ULTRAHANG

A kórházban 15 éve működik sokszakmás onkológiai konzílium a daganatos betegek hatékony kezelésének megtervezése érdekében. Ez a - daganatellenes kezelésben közreműködő szakmák közötti - mindennapos, közvetlen kapcsolat a betegek érdekét szolgálja. A kórház diagnosztikai és onkológiai-sebészeti szakmáival együttműködve hatékonyabb kezelést tud biztosítani számos daganat-lokalizációban, előtérbe helyezve a szerv-, illetve funkció megtartó kezeléseket. A korszerű besugárzás-tervező és betegadminisztrációs rendszer beszerzése a dolgozók munkáját elősegíti, feladataikat rövidebb idő alatt és pontosabban tudják végezni. A projekt célja, hogy a jelentős részben megújuló sugárterápiás géppark hosszú távon is biztosítani tudja a jelenleg is magas színvonalú ellátás folytatását, illetve javítsa az emelkedő tendenciát mutató daganatos betegségek széles spektrumának szakszerű ellátását.