Megoldódott Soltvadkert csapadékvíz problémája

Vissza a címlapra
Megoldódott Soltvadkert csapadékvíz problémája

Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Soltvadkert két országgyűlési képviselője, Font Sándor és dr. Kerényi János avatták fel a város eddigi egyik legnagyobb fejlesztését, a megyei önkormányzat TOP pályázati forrásából megvalósult „Városi záportározó kialakítása, valamint csapadékvíz csatorna rekonstrukciója Soltvadkerten" elnevezésű beruházást.

A 100 százalékos támogatottság mellett, 450 millió forintból megvalósult fejlesztés eredményeként kettő egymástól külön álló, de mégis összefüggő feladatrész valósult meg. Egyrészt a városi csapadékvíz-hálózat rekonstrukciója fejeződött be az átemelőkkel együtt, 3350 méter hosszban, másrészt elkészült a két városi záportározó tó, és annak parkosított környezete, amely a Vadkerti-tó ülepítés utáni megtáplálása mellett sport és szabadidős célokat szolgál a jövőben. A beavatkozás mintegy 100 hektárnyi vízgyűjtő területet érint.

Az elmúlt hetek nagy intenzitású esői már tesztelték a rendszert, a hirtelen lezúduló, 40 milliméter csapadék a korábbiakkal ellentétben nem okozott gondot egyik városrészben sem.

Rausch Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke ünnepi beszédében emlékeztetett, néhány éve több esetben vezető hír volt a megyében, hogy egy-egy nagy zápor után Soltvadkertet elöntötte a belvíz.

Az alelnök megköszönte a fejlesztésben résztvevők munkáját, majd a megye zászlóját adta át Lehoczki Ferenc polgármesternek azon szavak kíséretében: „Büszkék vagyunk arra, hogy Bács-Kiskun megye egyik nagyon szép települése Soltvadkert. Viszonzásul azt kérjük, Soltvadkert is legyen büszke arra, hogy az épülő, szépülő Bács-Kiskun megye része!"

A zászlót átvevő polgármester válaszában nem hagyott kétséget a felől, hogy városa büszke a sok segítséget nyújtó megyéjére, a szomszédos településekre.

Lehoczki Ferenc a vendégek köszöntése után kiejtette: amikor az időjósok nagyobb csapadékot jeleztek, a vadkertiek már tudták, hogy komoly gondok elé néznek. Mint mondta:" Ezzel a beruházással egy nagy lépést tettünk előre. Nagy előny a víz elvezetése, de a visszatartása is, mert egyre jobban látszik, hogy szélsőséges időjárási viszonyok elé nézünk. Az évi 500-600 milliméternyi csapadék nem elosztva, egyenletesen érkezik, hanem nagy intenzitással, egy időben. Ezzel a beruházással el tudjuk érni, hogy a város frekventált részeiről el tudják vezetni a nagyon rövid időn belül, nagy mennyiségben lezúduló vizet."

A polgármester rámutatott, a rendszer az elmúlt hetek esős napjain nagy intenzitással lehullott, olyakor 40 milliméteres csapadéknál már helyt állt. A beruházás nem tartalmazta az Ifjúság utca végén lévő belvízátemelő felújítását, de ennek a műtárgynak a kapacitásnövelését saját forrásból megoldották. Lehoczki Ferenc beszélt arról is, hogy a beruházásnak nem része, de reggelente látható, hogy a hattyúk nagyon jól érzik magukat a két új tavon, és még az idei év madara, a széki gólya is lakhelyéül választotta a partot, a tavak mellett a Kiskunsági Nemzeti park előírásának megfelelően eredeti állapotában meghagyott, 9 hektáros, náddal benőtt területet. A polgármester szerint ez azt jelenti, hogy a tervező és a kivitelező jó munkát végeztek.

Lehoczki Ferenc beszéde végén arra kértre Rausch Sándor alelnököt, hogy tolmácsolja a megyei közgyűlés elnökének, a megyei önkormányzat Területfejlesztési Nonprofit Kft. vezetőjének és munkatársainak szóló köszönetét, amiért munkájukkal segítették a beruházás megvalósítását, az ezzel járó adminisztratív kötelességek teljesítését.

Végül köszönetet mondott Soltvadkert város lakóinak, akik nagyon nagy türelemmel viselték az építéssel járó közlekedési és