Megnyílt Takács Jolán Anna röntgen asszisztens képzőművészeti kiállítása a kecskeméti kórházban

Vissza a címlapra
Megnyílt Takács Jolán Anna röntgen asszisztens képzőművészeti kiállítása a kecskeméti kórházban

Takács Jolán Anna, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház röntgen asszisztens munkatársának képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás az intézmény megújult előcsarnokában.Ezzel a megnyitóval egyben felavatták az idén elkészült Lift Galériát, mely Szemők Zsuzsanna szobrászművész tervei alapján a SZÍN-TÉR PROJEKT egyik fő eleme.

A kecskeméti megyei kórház főigazgatója, Dr. Svébis Mihály régóta szerette volna, hogy az előcsarnok egyszer a lélek nyugalmát is szolgáló barátságos, funkcionális térré alakuljon át. Az intézményben számos tehetséges művész munkatárs dolgozik, ezért a kórház régi vágya teljesült a Lift Galéria kialakításával. Az előcsarnokban található lift körül egy olyan kiállítótér nyílt, mely alkalmas a kórházi munkatársak és egyúttal a pszichiátriai betegek alkotásainak állandó vagy ideiglenes kiállítására is.

A megnyitón, a jelenlegi látogatási tilalom, és járványügyi helyzet miatt csak a kórház munkatársai vehettek részt. Az egybegyűlteket Dr. Svébis Mihály főigazgató köszöntötte. Takács Jolánnak meglepetés műsorral készültek kollégái: verset mondott Nagyné Sztana Cecília, a Sürgősségi Betegellátó Osztály triázs nővére, majd Olasz Csaba, az Olasz Meló zenekar frontembere énekelte el neki kedvenc Frank Sinatra dalát.

Takács Jolán Anna 1982 óta dolgozik a kecskeméti megyei kórházban, mint röntgenasszisztens. A rajzolás és a festészet iránti vonzalma gyermekkorától végigkísérte, de felnőttként kezdte el magát képezni ezen területen, leginkább a szülei halálát követően.

Tíz évig tanult a Bruncsák András vezette Képzőművészeti Szabadiskola rajz-festő osztályában. Elsősorban akvarell és pasztell technikával fest (realista stílusban), emellett 26 éve foglalkozik aktívan tűzzománc művészettel. Sok témát merít ezen a területen a Bibliából, a monda- és regevilágból. Régebben készített akvarell és pasztell technikával portrékat is. A tűzzománc díszítőművészet, ebben szabadon szárnyalhat fantáziája. Különböző technikákat is kipróbált már, de a karcolt-festett technika áll hozzá legközelebb.

Eddig 48 közös kiállításon szerepeltek a képei, és 15 önálló kiállítása volt Magyarországon. 

A kórházban nyílt kiállításon tűzzománc és akvarell képei láthatók. A tárlat 2020. november végéig lesz megtekinthető.

(Nagyné Szigeti Dóra)

Galéria (25 kép)

Összes kép letöltése