Megérkezett Kecskemétre a Dassault Falcon 7X, a légiszállítási képességfejlesztés második fázisa

Vissza a címlapra
Megérkezett Kecskemétre a Dassault Falcon 7X, a légiszállítási képességfejlesztés második fázisa

2018, augusztus 4-én, szombaton éjszaka megérkezett a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra az egyik Dassault Falcon 7X típusú repülőgép, amelyet a Magyar Honvédség futár- és felderítőgépnek fog használni - derül ki az Air Power Blog cikkéből

A főleg nagy távolságú és nagyobb létszámú, gyors személyszállításra alkalmas Airbus A319-es februári érkezése után a hétvégén Kecskeméten újabb típus, a Dassault Falcon 7X csatlakozott a honvédség látványosan bővülő légiszállító flottájához

A légiszállító képességnek a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében megvalósuló helyreállítása-fejlesztése ezzel második fázisába jutott. A hivatalos hazai terminológiában csapatszállítónak nevezett nehéz kategóriát a könnyű, többcélú szállító- és futárgépé követi.

A Falcon 7X-el egy olyan platformkategória is megjelent a honvédségben, mely teljesítményparamétereinek - 11 ezer kilométer hatótáv, 51kft csúcsmagasság, >10h endurance - köszönhetően felderítő szenzorok széles spektrumának hordozójaként - például SIGINT - is szerepelhet. Egyedülálló teljesítményére jellemző, hogy a tipus egyik példánya 2014-ben világrekordot jelentő idő, 5 óra 54 perc alatt tette meg a New York-London távolságot.

Ahogy az Ancsa, úgy az Airbus és a Falcon 7X igénybevételére is jogosult a kormány és a KEH. A HM szerint nem kormánygépről van szó, hiszen a honvédség üzemelteti, a honvédség feladatrendszerében szereplő tevékenységet végez majd, beleértve a futár- és személyszállítási feladatokat - írta meg az Air Power Blog .