Megérkezett a COVID-19 elleni vakcina Kecskemétre

Vissza a címlapra
Megérkezett a COVID-19 elleni vakcina Kecskemétre

Mint korábbi cikkünkben elsőként előre jeleztük, ma (2020. december30-án, szerdán) megérkezett a a koronavírus elleni oltóanyag a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Nyíri úti épületébe. A belgiumi Puursban gyártott, Európában elsőként engedélyeztetett oltóanyagot szállító kisteherautót Dr. Svébis Mihály főigazgató, Pap-Szekeres Anita, a megyei kórház ápolási igazgatója, Dr. Patyi Márta, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kórházhigiénés Osztályának osztályvezetője, valamint a kórházparancsnok, a bőrgondozó, a védelmi osztály, a biztonsági szolgálat, és a gazdasági osztály munkatársai fogadták szerdán délelőtt.

A BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Kecskeméten elsőként a megyei kórház munkatársait fogják majd beoltani holnaptól.

A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett COMIRNATY lett az első feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező COVID-19 elleni oltóanyag az Európai Unióban, amelyre az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Bizottság is engedélyt adott a 16 éves vagy annál idősebb populáció aktív immunizálására, a SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 fertőzés megelőzésére.

Az Európai Bizottság korábbi bejelentése értelmében minden EU tagállam, így Magyarország is 2020. december 26-án kapta meg az első vakcina adagot. A ma érkezett második, közel 70 ezer adag vakcinát tartalmazó szállítmány a kétadagos oltási rendben csaknem 35 ezer fő részére elegendő oltást jelent. Magyarországra 2020-ban körülbelül 80 ezer adag vakcina beszállítása történt meg, ami 40 ezer ember oltására elégséges oltóanyagot jelent (figyelembe véve a két adagos oltási rendet).

„Nagy öröm számunkra, hogy alig pár nappal a december 26-án érkezett jelképes szállítást követően ma, december 30-án már egy nagyobb, közel 35 ezer fő beoltására elegendő mennyiségű vakcinát hozhattunk Magyarországra" - mondta Dr. Vereckei Péter, a Pfizer magyarországi ügyvezetője. „A vakcinákat a repülőtérről partnerünk, a UPS közreműködésével juttatjuk el országosan a magyar kormány által kijelölt oltópontokra. Megtiszteltetés számunkra, hogy COMIRNATY nevű COVID-19 elleni vakcinánkkal hozzájárulhatunk a járvány megfékezéséhez hazánkban" - tette hozzá az ügyvezető.

A COMIRNATY az első olyan vakcina, amely egy nagyszabású klinikai vizsgálat keretében, több mint 44 ezer résztvevő bevonásával került kifejlesztésre, és kevesebb, mint egy év alatt elsőként kapta meg a használati engedélyt a világjárvány elleni küzdelemben. A jelenlegi előrejelzések alapján arra számítanak a gyártók, hogy 2020-ban globálisan akár 50 millió, 2021-ben pedig akár 1,3 milliárd adag vakcinát tudnak előállítani. Az Európai Bizottság 2020-2021-re 200 millió adag vakcinát kötött le, és a szerződésben szereplő opcionális, 100 millió adag oltóanyag lehívása is megtörtént a tegnapi nap során.

A vakcina működése

A COMIRNATY egy úgynevezett mRNS vakcina. Ez azt jelenti, hogy amíg hagyományos vakcinák inaktivált vagy elölt vírusokat, vagy vírusrészecskéket tartalmaznak az immunválasz kiváltása érdekében, addig az mRNS vakcina egy üzenetet kézbesít a szervezet sejtjei számára, amely a tüskefehérje képzésére utasítja a sejteket. Ez a fehérje a koronavírus felszínén helyezkedik el és felelős az emberi sejtekben a fertőzés kialakulásáért. A sejtek tüskefehérje előállítása immunválaszt vált ki a szervezetben, többek között például a COVID-19 tüskefehérjére jellemző antitestek termelődését. A maximális védelemhez - 95%-os oltási hatásosság - két adagra van szüksége minden egyes embernek.

Galéria (8 kép)

Összes kép letöltése