MÁV Kampány Kecskeméten a legkisebbek biztonságáért

Vissza a címlapra
MÁV Kampány Kecskeméten a legkisebbek biztonságáért

Az iskolai nyári szünet közeledtével különösen felértékelődik a vonattal utazó, illetve a közlekedés más területein résztvevő kisdiákok biztonsága. A vasúttársaság rendhagyó közlekedésbiztonsági és baleset-megelőzési kampánynapot szervez június 6-án, 12 és 16 óra között.

A Kecskeméti Református Általános Iskolában tartandó KRESZ-napon a vasútbiztonsági szakértőkön kívül részt vesznek a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály Baleset Megelőzési Bizottságának munkatársai, a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. munkatársai valamint egy autósiskola is. A foglalkozások a teljes alsó tagozatot, vagyis több mint 400 gyermeket érintenek. Ezzel párhuzamosan a kecskeméti vasútállomáson a diákok mozdonyra szállhatnak és érdekességeket hallhatnak a mozdonyvezetés rejtelmeiről, valamint megismerkedhetnek a forgalmista munkájával.

Az elmúlt évben 18 utasbaleset (ebből 5 súlyos sérüléssel járó és 1 halálos kimenetelű) következett be Bács, Csongrád és Békés megyében. Ezek túlnyomó többsége a mozgó vagy álló járművekre történő fel- és leszállás közben történt - a kiváltó ok minden esetben a figyelmetlenség volt. A nyári időszakban a megnövekedett utasforgalom miatt különösen fontos az odafigyelés és a megelőző intézkedések, mivel a balesetek csaknem fele a szabadságolási időszakhoz köthető.

A rendőrség a gyalogos és a kerékpáros közlekedés szabályait ismerteti, és egy rendőrautóval, valamint egy motorral teszi érdekesebbé a programot. Az autósiskola és a DAKK Zrt. a KRESZ szabályokról tájékoztatja a gyermekeket, és vetélkedőket szervez nekik.

A vasúti előadások két fő helyszínen zajlanak.

Az iskola előadótermében a vasút előnyeiről, veszélyeiről, az utazás közben betartandó szabályokról, viselkedésformákról hallhatnak az érdeklődők. Ezt követően kvíz játékkal elevenítik fel a látottakat, a jó válaszokért jutalmat osztanak. A vasúttársaság a rendhagyó baleset-megelőzési kampánynapon olyan tanulók figyelmét is felhívja a megfelelő, szabálykövető közlekedésre, akik naponta az állomás közforgalom elől elzárt üzemi területén, a síneken keresztül rövidítik le az iskolába vezető utat, ezzel veszélyeztetve saját életüket. Az ehhez hasonló tiltott szituációkon kívül beszélnek arról is, hogy miért nem szabad leszállni mozgó vonatról; miért kell a peronok elsodrási határán kívül tartózkodni; illetve miért életveszélyes felmászni a vagonok tetejére vagy a 25 ezer volt feszültségű felsővezeték tartóoszlopára. A videós bemutatóval illusztrált rendhagyó tanóra anyagából nem maradnak ki a vasúti átjárók megközelítésének szabályai sem, mivel a diákoknak jogosítványa ugyan csak évek múlva lehet, de gyalogosként vagy kerékpárosként is fontos felhívni a figyelmüket a követendő magatartásra az átjárókon való áthaladáskor.

A kecskeméti vasútállomáson három foglalkozáson vesznek részt a diákok. Megnézhetik egy orosz motorvonat belsejét, a motorkocsi vezetőállását, megismerhetik a mozdonyok különleges berendezéseit, kezelőszerkezeteit, miközben kipróbálhatják a kürtöt, valamint érdekességeket hallhatnak a mozdonyvezetés rejtelmeiről. Az állomás várótermében az állomásról, a pénztárakról és a különböző utastájékoztató berendezésekről kapnak információt a tanulók. A forgalmi irodában megfigyelhetik a vonatok közlekedését szabályzó forgalmi szolgálattevő munkáját.

Utasbiztonsági kampány - egyre szélesebb körben

„Utazzon biztonságban! A vasút veszélyes üzem, legyen partnerünk a biztonságban is!" - hangzanak a kampány jelmondatai.

A rendezvénysorozat 2015-ben indult útjára Siófok állomáson hagyományteremtő céllal. Az előző évek sikere alapján idén - a vasútállomások és iskolák mellett - más külső helyszínekre is kiterjesztették az utasbiztonsági programot. A roadshow a nyári és kora őszi időszakban Kecskemét, Eger, Miskolc, Siófok, Fonyód, Pécs és Zirc állomáson hívja fel a figyelmet a biztonságos közlekedés feltételeire, betartásuk fontosságára.

Idén először a népszerű nyári fesztiválok egyikén, a Szegedi Ifjúsági Napokon valamint a 17. FINA Masters Világbajnokságon is jelen lesz a kampány annak érdekében, hogy a fesztiválokra és sporteseményekre vonattal utazók lehető legszélesebb körének figyelmét felhívja a biztonságos közlekedés szabályaira.

Baleset-megelőzés

A vonatos utazások nemcsak kényelmesek, hanem biztonságosak is, mégis előfordulnak kellemetlen, akár súlyos balesetek, melyek azonban a szabályok betartásával és egy kis odafigyeléssel elkerülhetők.

A vonatok megközelítésénél mindig a kijelölt utakat, aluljárókat kell használni, a vágányokon az átkelés botlásveszélyes, a síneken könnyen meg lehet csúszni.

A mozgó vonatra fel- és arról leszállni is tilos, az ilyen esetekből következhetnek be a komoly sérülések, tragédiák. Hiába gondolja úgy az utas, hogy induláskor a vonat még lassan halad, ezért ő még gyorsan, gond nélkül le tud ugrani, az ugrás következtében enyhébb esetben is horzsolásos, töréses sérüléseket szenvedhet, de előfordulhat az is, hogy észrevétlenül beakad a táskája vagy a ruhája, s a vonat maga alá rántja. A személyi sérülések mellett a vasúttársaság a vagyon ellen elkövetett cselekmények megelőzésére is felhívja a figyelmet. Nagyon fontos, hogy az utasok csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül, és ne tegyék olyan helyre, ahol nem látnak rá, a levetett felső ruházatban pedig ne hagyjanak értékeket.