Másfélezer növényt ültettek az Árpádvárosban az önkéntesek szombaton

Vissza a címlapra

A Kecskeméti Szent László Lions Club legújabb projektje az "Érzékelések kertje", építése első ütemének befejezéseként mintegy másfélezer növényt ültettek ki az önkéntesek 2020. november 7-én, szombaton.

A Kecskeméten egyedülálló, különleges érzékenyítő ligetet három gyermekintézmény, az Árpád városi Macska-cicó bölcsőde, a Csiga-biga Óvoda és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola mellett építtette meg a klub, mintegy közvetlen folytatásaként az általuk japáncseresznye fákkal beültetett Aomori parknak.

A liget többféle érzékszerv által befogadható információk felfokozásával (hallás, szaglás, tapintás), érzékelhetővé teszi, hogy becsukott szemmel bárki átélhesse, egy vak ember hétköznapi problémáit. A kert többféle funkcióval rendelkezik majd. Első sorban a sérült emberek pihenését, szórakozását szolgálja, (nem csak látás sérültekét, de az értelmi sérültek és hallás sérültek is megtalálnák kikapcsolódási lehetőségüket). Másodsorban általános iskolás és óvodás korú gyerekek érzékenyítési foglalkozásait is tervezi benne a klubtagság. A kert egy lakóövezetben épül, így harmadsorban az ott élő családok aktív pihenése is cél.

Az első ütemben a liget tartalmaz egy mezítlábas csiga-biga alakú ösvényt (különböző felületű, formájú, faktúrájú, méretű, anyagú kövekből kirakott út, melynek egyik vége egy kis dombra kúszik fel), egy illatösvényt (illatos, és ehető növények, fűszernövények szegélye), színes virágú és termésű illatozó, honos bokor csoportokat, gyümölcsfát, növényfuttató rácsokat, ivó kutat, madáretetőket. A lions mozgalom másik fontos célkitűzése a környezet védelme, fenntarhatósága, így a liget ezt a célt is szolgálja a szemet gyönyörködtető öntözőrendszerrel ellátott kert kialakításával.

A több mint 10 millió forint bekerülési költségű kert tervező, előkészítő munkálatait 2019 nyarán kezdték el, de a járvány miatt az építésre csak most, az ősz folyamán került sor. Az első ütem befejezéseként közel másfélezer növény kiültetése történt meg önkéntes munkában, 2020. november 7-én 10 órától, széles összefogásban.

Galéria (17 kép)

Összes kép letöltése