Magyar Kémiaoktatásért Díjat kapott Tóth Imre, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatóhelyettese

Vissza a címlapra
Magyar Kémiaoktatásért Díjat kapott Tóth Imre, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatóhelyettese

A kémiatanárok Oscar-díjának is mondható elismerést minden évben 4 pedagógus kapja meg. Ebben az esztendőben az egyik kitüntetett a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatóhelyettese, Tóth Imre volt. A díjat 21. alkalommal adták át a Magyar Tudományos Akadémián és Tóth Imre az első kecskeméti tanár, aki átvehette.

A „Magyar Kémiaoktatásért Díjat" az általános, közép- és szakközépiskolai, valamint szakgimnáziumi tanárok részére alapították, amelyet 1999 óta minden évben nyilvánosan meghirdetnek. A díj elsősorban a magyarországi kémiatanárok elismerést célozza, de a határon túli iskolákban, magyar nyelven tanító kémiatanárok is javasolhatók.

A pályázaton javasolt tanárok közül az Alapítvány kuratóriuma azokat választja ki díjazásra, akik több éve elismerten a legtöbbet teszik a kémia iránti érdeklődés felkeltésére, a kémia megszerettetésére, továbbá akiknek tanítványai sikeresen szerepeltek hazai és nemzetközi kémiai tanulmányi versenyeken, valamint akik jelenleg is aktív tanári tevékenységet folytatnak, mindezzel jelentős szerepet vállalva a jövő generációjának nevelésében.

A kuratórium tagjai: Prof. Dr. Szántay Csaba okleveles vegyészmérnök, egyetemi magántanár, az MTA doktora, Dr. Riedel Miklós okleveles kémia-fizika szakos tanár, a kémia tudomány kandidátusa, és Fogarasi József okleveles vegyészmérnök, mérnök-tanár, a vegyésztechnikusok számára rendezett Grand Prix Chimique nemzetközi verseny egyik magyarországi szervezője.

Tóth Imre 1998-ban Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen kapta meg matematika-kémia szakos tanári diplomáját, majd elhelyezkedett a Kecskeméti Református Gimnáziumban, ahol 2005 óta az intézmény egyik igazgatóhelyettese. Immár 22 éve neveli a diákokat, s arra törekszik, hogy tanítványai szeressék a kémiát, s igényes, kritikus látásmód alakuljon ki bennük az őket körülvevő világról, megismerve annak értékeit. Nagy öröme, hogy megannyi orvosnak, vegyésznek, biológusnak, tanárnak adhatta meg azokat a biztos alapokat, melyek a továbbtanulásukhoz kellettek. A kétszintű érettségi vizsgarendszer bevezetése óta részt vesz a vizsgáztatásban, ahol évek óta, mint javításvezető is számítanak rá. Kezdetektől fogva szeretettel készíti diákjait a különböző országos kémiaversenyekre (OKTV, Irinyi, Dürer, Oláh, Curie stb.), melyek döntőiben több kiemelkedő sikert is elértek. 2020-ban az Ő tanítványa volt az egyik, aki Magyarországot képviselte a Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Diákolimpián és a Nemzetközi Kémiai Diákolimpián, s azokon mindkét esetben bronzérmet szerzett. Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny, valamint a Református Középiskolák Országos Kémiaversenye versenybizottságának a tagja, a feladatsorok összeállítója, a versenyek lebonyolításának koordinátora.

Tóth Imre egyébként - mint 2019-ben megírtuk - abban az évben a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által támogatott „Az év legeredményesebb tehetséggondozó pedagógusa" kitüntetést vehette át dr. Temesvári Pétertől, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzőjétől az Oktatási Hivatal Szegedi Pedagógiai Oktatási Központja által 2019. május 28-án, kedden szervezett ünnepségen, a Kecskeméti Református Gimnázium Dísztermében.