Ma van az Újraélesztés Világnapja

Vissza a címlapra
Ma van az Újraélesztés Világnapja

2020. október 16-án, pénteken van az Újraélesztés Világnapja, melyen azonban sajnos ezúttal, a pandémia miatt a Bács- Kiskun Megyei Kórházban sem tudtak az intézmény Sürgősségi Betegellátó Osztályának munkatársai újraélesztési bemutatókkal, oktatással kampányolni. (az archív fotó 2018-ban készült)

Pedig évente Magyarországon 26 ezer ember, tehát naponta 70 ember esik hirtelen szívhalál áldozatául, melynek több, mint a fele közterületen következik be. Minden segítség nélkül eltelt perccel 10 százalékkal csökken az életesély, 3-5 percen belül pedig megindul az agykárosodás. Az azonnal megkezdett újraélesztés és korai defibrillálás megduplázhatja vagy megtriplázhatja a túlélési esélyt. Ezért tartják fontosnak a szakemberek, hogy minél több laikus tanulja meg az újraélesztést.

Amit néhány napja egy újabb kampányfilmmel próbál elérni az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA). A „Ne parázz, sokkolj!" című szórakoztató edukációs videó társadalmi célú kisfilm - amelyben a Valami Amerika színészei mellett a mentők szóvivője is fontos szerephez jut - a nyilvánosan elérhető defibrillátorok használatáról szól. A filmet egy hét alatt már 143.794-en tekintették meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:

Túszul ejtették Győrfi Pált - Újraélesztés defibrillátorral