Laborfoglalkozás a Piarista Iskola kisdiákjainak a Menő Menzák pályázat keretében

Vissza a címlapra
Laborfoglalkozás a Piarista Iskola kisdiákjainak a Menő Menzák pályázat keretében

A Piarista Iskola alsós, második évfolyamos diákjai vettek részt a „Menő Menzák" pályázat keretében az Öveges Diáklaborban „A cukrok az étkezésben" című laborfoglalkozáson.

A délelőtti program első részében a laborban a házilag elkészített cukorfokoló segítségével különböző üdítők, szörpök, gyümölcslevek cukortartalmát mérték meg a kisdiákok a tanítók, a labor munkatársai és gimnazista diákok a segítségével. Rácsodálkoztak, hogy 2 dl üdítőben milyen sok kockacukornak megfelelő cukormennyiség található. Ezt a valóságban látni még furcsább volt számukra, mikor a méréseket összegezve 14 db kockacukrot kiszámolva ténylegesen előttük volt az a rengeteg cukor, ami az üdítőben van.

Egy lufis és élesztős kísérlettel azért a cukor jótékony hatását is megtapasztalhatták. Lelkesen figyelték, hogy milyen nagyra fújódik fel a lufi a kísérlet során.

A folyadékok különböző sűrűségét kihasználva színes folyadékcsíkokat hoztak létre színezett víz, cukros víz és olaj segítségével.

A „cukrok fogalmát" bővítve a diákok megismerkedtek különböző élelmiszerek keményítőtartalmával és a szomjas gumicukrokkal.

A program második részében az osztályok vállalkozó kedvű tagjai különböző zöldségleveket kóstolhattak meg, mint például répalé, paradicsomlé és céklalé.

A program zárásaként uzsonnára friss gyümölcssalátát és egészséges nassolni valót kaptak, immár az osztályukba visszatért gyerekek.

A Piarista Iskola alsós diákjai akár környezetismert órán, akár más alkalmakhoz kapcsolódva egyre gyakrabban vesznek részt a diáklabor foglalkozásain, amit a labor munkatársai, vagy sokszor saját tanítóik készítenek elő és tartanak. Cél, hogy a diákok saját élményt szerezzenek a természeti jelenségekről a szabadban, de a labor adta lehetőségek által is. Erősödjön bennük a kíváncsiság a jelenségek okaival kapcsolatban, így segítve a természettudományuk felé való nyitottságuk erősítését.

A Menő Menzák pályázat pedig abban segíti őket, hogy tudatosabban táplálkozzanak, egészségesebben éljenek, megértsék az életvitel és egészség összefüggéseit.

A Piarista Iskola iránt érdeklődő óvodások és szüleik számára az Öveges Diáklabor januárban tart nyílt foglalkozásokat, ezekre az iskola honlapján lehet majd regisztrálni.

Galéria (32 kép)

Összes kép letöltése