Kurdi Viktor köszöntötte a XI. Országos Kéménykonferencia résztvevőit

Vissza a címlapra
Kurdi Viktor köszöntötte a XI. Országos Kéménykonferencia résztvevőit

Megkezdődött a kétnapos „kéménykonferencia" a Három Gúnár Rendezvényházban 2020. augusztus 27-én, csütörtökön reggel. A XI. Országos Kéménykonferencia szakmai támogatója a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a résztvevőket pedig Kurdi Viktor, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke köszöntötte. (Fotók: Kovács Réka)

A Kéményjobbítók Országos Szövetsége ebben az évben immár 11. alkalommal szervezi meg az Országos Kéménykonferenciát, azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson a szakembereknek az égéstermék elvezetés témakörében felmerülő aktuális kérdések megvitatására és az eredmények, a fejlődés megismerésére.

A konferencia nyitányaként alkalmi kiállítás nyílt a Kéményseprő Múzeum és az Épületgépészeti Múzeum anyagaiból, bemutatva a kéményseprő szakmát. A kiállítást 9.00 órakor Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke nyitotta meg. A megnyitót követően a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 10 darab szénmonoxid érzékelőt adott át KINCS - Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesületének, majd pedig átadták a Meszléry Celesztin Díjakat. Ezt az elismerést kétévente két szakember kaphatja meg: azok, akik kiemelkedő munkát végeznek az égéstermék elvezetés, a tüzelőberendezések tervezése, kivitelezése, a szolgáltatás, illetve az oktatás terén.

Az idei konferencia egyik központi témája a levegőtisztaság-védelem, ami nemcsak jövőnk szempontjából fontos kérdés, de az Alaptörvényből fakadó felelősség is. A megfelelő levegőminőség elérésében a tüzelőberendezéseknek és a hozzájuk csatlakozó kéményeknek nagyon fontos szerepe van, ezért több előadó is kifejti majd a véleményét a különböző tüzelőanyaggal működő berendezések környezetre gyakorolt hatásairól és a fejlődés irányáról.

Az előadók kiemelten foglalkoznak majd a szilárdtüzelésből eredő kibocsátások csökkentésével és bemutatják a korszerű fatüzelés kedvező hatását. Nemcsak a külső környezet védelmét kell szem előtt tartani, hanem a belső környezet és értékeink védelmét is. Ennek egyik fontos kérdése a kéménytüzek megakadályozása. Az elmúlt időszakban megtörtént kéménytüzek okainak és körülményeinek elemzése fontos információkkal szolgálhat a kéményseprőknek, a kivitelezőknek és a tervezőknek, de a berendezéseket használóknak is.

A másik fontos kérdés az egészséges belső levegőminőség biztosítása az égéstermék visszaáramlás megakadályozásával és a tüzelőberendezések megfelelő működéséhez szükséges frisslevegő biztosításával, a keletkező szén-monoxid jelzésével.

A hazai épületállomány hőellátása terén kritikus kérdés a gyűjtőkémények helyzete. Ezek állapota, a rájuk kapcsolódó tüzelőberendezések elhasználódása és cseréje komoly kérdéseket vet fel. A konferencia előadói bemutatják a hazai gyűjtőkémény helyzetet, azok működési tapasztalatait, átalakítási lehetőségeit a mai előírásoknak megfelelő kondenzációs gázkészülékek égéstermékének elvezetésére és kifejtik a méretezés kérdéseit.

Érdekes témának ígérkezik az égéstermék hőhasznosításának bemutatása is. A konferencián több kéményseprő szervezet képviselője is bemutatja tapasztalatait és kifejti a véleményét arról, hogy mit tehet a kéményseprő a kibocsátások csökkentése és a tűzesetek elkerülése érdekében.

A konferencia előadásai tükrözik a KÉOSZ által is megfogalmazott rendszerelvű szemléletet, beemelve szakterületüket a tágabban értelmezett épületgépészeti rendszerek közé. Cél a felhasználók minőségi komfortjának a megteremtése biztonságos, energiatakarékos és környezetbarát rendszerekkel.

Az első nap délutánján és a péntek délelőtt elhangzó előadások a mérnökök számára szakmai továbbképzésnek minősülnek, de a szervezők fontosnak tartják, hogy a kapcsolódó kiállításon az érdeklődők is megismerhetik a korszerű gyártmányokat és azok alkalmazási feltételeit.

Galéria (79 kép)

Összes kép letöltése