Közgyűlést tartott a 45 éves Kecskeméti ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Sportegyesület

Vissza a címlapra
Közgyűlést tartott a  45 éves Kecskeméti ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Sportegyesület

A Kecskeméti ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Sportegyesület 2020. február 29-én, szombaton délelőtt a Kiskunsági Nemzeti Park rendezvénytermében tartotta éves közgyűlését. Ebben az évben a rendezvény ünnepi hangsúlyt kapott, hisz jogelődjét a Kecskeméti Élelmezési Természetbarátok Sportegyesületét 1975-ben jegyezte be a bíróság.

A közgyűlésen Szabó Endre, az egyesület 18 éve megválasztott elnöke röviden áttekintette a 45 év legfontosabb eseményeit.

Az idén 45 éves egyesület alapítói Kecskemét legnevesebb élelmiszeripari cégei voltak: a Baromfifeldolgozó Vállalat, Konzervgyár, a Gabona és Sütőipari vállalat, valamint a Pincegazdaság. Tagságát a fentebb említett munkahelyek dolgozói és azok családtagjai alkották. Ma is használt nevét 1989 áprilisában, majd a közhasznúsági tanúsítvány bejegyzést 2002-ben kapta meg az egyesület, visszamenőleg 1998. január 1-től. A természetjárást a sportegyesület egykori elnöke Leskowsky Albert kezdeményezte, aki 16 éven át volt elnöke és lelkes szervezője a csoportnak. Emlékét a későbbi túrázók 2x50 km-es kiskunsági emléktúrával őrizték 28 éven keresztül.

45 év alatt sok-sok felejthetetlen, élményekben gazdag közös túrán, találkozón vettek részt. Az évi 22-24 túranap 45 év alatt 1000-1050 nappá bővült. Új tájegységeket fedeztek fel itthon és határainkon túl is. Jártak Munkácson, Szlovéniában, az egykori Jugoszláviában, a szlovák Tátrában, az osztrák Alpokalján, Romániában.

A megalakulás évétől résztvevői, kétszer pedig a szervezői voltak az Országos ÉDOSZ Természetbarát Találkozóknak. Megyei találkozóikat Tiszakécskén, a Szelidi tónál, Kiskunmajsán rendezték. 20 éven át, 1976-1996 között „Ősz az erdőben"című rendezvényükön játékos programokkal várták a gyerekeket és a családokat.

1976-tól Helvécia és Jakabszállás közt, a Ludas-tónál kulcsosházat üzemeltettek: itt rendezték meg minden év májusában a városi Madarak és Fák Napját. Tiszakécskén 10 éven keresztül nyári táborokat, Kecskeméten 15 évig bakancsos bálokat szerveztek.

A megye turistaútjainak kijelölése, karbantartása kiemelt feladatuk. Nevükhöz fűződik Kecskemét első jelzett turistaútjának, a „Kápolnák Útjának", valamint az Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei útvonalának létrehozása, Bajától Öttömösig 110 km hosszan.

Állandó résztvevői és szervezői voltak a megyei, a regionális, az országos, valamint a határ menti természetjáró találkozóknak. A sportegyesület 1976-tól mai napig tagja a Magyar Természetbarát Szövetségnek, illetve jogutódjának, a Magyar Természetjáró Szövetségnek. 27 éven keresztül ellátták a megye képviseletét az MTSZ-nél.

Az ünnepi megemlékezést követően Szabó Endre elnök áttekintette az egyesület 2019. évi tevékenységét. A 6 napos, a két négynapos, és a 19 egynapos túrán összesen 938-an vettek részt. Az erdőtakarításon 23, a munkatúrákon 142 tagjuk vállalt önkéntes munkát. Az elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki az egyesület céljainak megvalósításához tevékenységével hozzájárult. 2019. évi programjaikon 157 fő nem egyesületi tag is részt vett. Szabó Endre a 2020-as év tervei között kiemelten szólt az alapítás 45 éves évfordulójához kötődő tervekről.

Márki Kára, az egyesület gazdasági vezetője közhasznúsági jelentésében hangsúlyozta, hogy kiadásait kizárólag az alapszabályban megfogalmazott célok megvalósítása érdekében használta fel a szervezet.

Tóth Ferencné, a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke a 2019 év gazdálkodását átvizsgálva a beszámolókat elfogadásra ajánlotta. A jelentéseket a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

Az idei közgyűlés megható pillanata volt, amikor az egyesület két legidősebb tagja, Fodor István, és Fodor Istvánné az egyesület alapszabályában megfogalmazott lehetőséggel élve, több évtizedes munkája elismeréseként különleges jogállású tagságot, tiszteletbeli tag címet kapott.

A közgyűlést követően a résztvevők örömmel szemlélődtek a 45 év legfontosabb állomásait reprezentáló, az ünnepi közgyűlést kiegészítő, emlékezésre késztető tablókban, fotósorozatokban, dokumentumokban, tárgyi emlékekben. A kiállított kupák, serlegek és egyéb tárgyi emlékek évtizedeket átölelő egyesületi élet, élmények, emberi, baráti, kollegális kapcsolatok emlékezésre késztető relikviái voltak.

Galéria (30 kép)

Összes kép letöltése