Költészet Napja: Újból teáztak a Refisek

Vissza a címlapra
Költészet Napja: Újból teáztak a Refisek

Márai azt írta: „Kávéház nélkül nincs irodalom." A Kecskeméti Református Gimnázium diákjai pedig úgy tartják: irodalmi teaház nélkül nincs április. Így gondolták ezt a 10. e-sek is, ezért a tavalyihoz hasonlóan az idén is „varázsoltak", és április 11-én különleges teázóvá alakították át az iskola dísztermét.

„Verssorok úsztak a lámpák fénye körül, ragyogó zöld

jelzők ringtak a metrum tajtékos taraján"

(Radnóti Miklós)

A belépőt különleges teák illata és finom sütemények látványa fogadta. Az itallapon titokzatos nedűk nevét olvashatták a vendégek. A színpadról közben versek szóltak, a diákok a saját alkotásaikat olvasták föl. A versek mellet dalok is felcsendültek, dzseszt, megzenésített verset, népdalt egyaránt hallhattunk.

A sok komoly és lélekemelő pillanat között megcsillant az irodalom játékossága is. A rejtvények megoldásához nemcsak irodalmi ismeretekre, hanem humorra és játékos kedvre is szükség volt.

A teaház lehetőséget adott a meghitt és vidám beszélgetésekre is, a megállásra, a gondolkodásra, az egymásra figyelésre, a rácsodálkozásra. Újra észrevenni az üvegablakokon megcsillanó színes fényeket, megmosni magunkat az irodalomban, fölismerni, hogy a vers nem megtanulandó tananyag, hanem lelket simogató élmény.

(szöveg: Tusáné Petróczi Lea)

Galéria (45 kép)

Összes kép letöltése