Kodály Fesztivál: 2 hét, 11 koncert, 3 kiállítás Kecskeméten

Vissza a címlapra
Kodály Fesztivál: 2 hét, 11 koncert, 3 kiállítás Kecskeméten

Kecskemét - Július 14. és augusztus 1. között két héten át tizenegy koncert és három kiállítás várja a (nem csak) klasszikus zenét kedvelő látogatókat a Kodály Művészeti Fesztiválon, Kecskeméten.

Az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója arról beszélt: a fesztivál repertoárja a széles nagyközönségnek szól, hiszen a komolyzenei koncertek mellett gyermekműsorral és képzőművészeti alkotásokkal is várják az érdeklődőket.

A változatos programkínálat közös pontja, hogy minden területen a legjobbakat vonultatják fel - fogalmazott jelezve, hogy a zenészek és énekesek között ez a fiatal tehetségekre éppúgy igaz, mint a világszerte elismert előadókra. Utóbbiak közül név szerint is szólt Sebestyén Márta, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és a Nyíregyházi Cantemus Kórus Cantemus Vegyeskara közreműködéséről.Az eseménysorozat képzőművészeti blokkjának két fontos elemeként az igazgató Vinczellér Imre festőművész zenét és képzőművészetet összekapcsoló, Koncert-KÉPEK című, valamint Gerő Katalin szobrászművész a holokauszt áldozatául esett Kodály-tanítványokról megemlékező tárlatát említette.

Nemes László Norbert hangsúlyozta: idén első alkalommal rendezik meg páratlan évben is a Kodály-módszert bemutató nyári szakmai kurzust, melyre ezúttal is a világ minden tájáról várnak résztvevőket. A Kecskemét főterére szervezett koncertekkel pedig szándékaik szerint a rendszeres hangverseny látogatóknál nagyobb számú közönséget sikerül majd megszólítaniuk - fogalmazott.Mák Kornél, a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a tájékoztatón aláhúzta: a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskemét egyik legrangosabb kulturális rendezvénysorozata, mely az előtte és utána sorra kerülő színvonalas nyári programokkal együtt „szép ívet rajzol" a megyeszékhelyen.

Kijelentette: Kodály városában a zenei élet és nevelés mellett bemutatni is fontos a kodályi értékeket. A fesztiválon ez a küldetés a névadóhoz máltón valósul meg, a helyi önkormányzat 7 millió forintos támogatásával, melyet a szervezők több milliós pályázati forrás elnyerésével egészítettek ki.

Bak Lajos, a társszervező Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ ügyvezető igazgatója a szerdai beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: az idei nyár fesztiváldömpinget hoz Kecskeméten, ahol a programok zöme a könnyed szórakoztatásról szól. S bár a Kodály fesztivál ehhez képest alapvetően egy komolyabb műfajból merít, ám kínálatában nem csak a klasszikus zene szerelmesei találnak majd kedvükre valót. Közölte: mindezt már az igényes, három nyelvű műsorfüzetben, valamint a www.efmk.hu honlapon egyaránt megtalálható részletes műsortervet böngészve is megtapasztalhatják az érdeklődök.

A sajtótájékoztatón az újságírókon kívül egy kecskeméti középiskolás médiatábor résztvevői is jelen voltak.