Kiskunfélegyháza - Több mint 20 magyar nevezője van az idei Európai Kőfaragó Fesztiválnak

Vissza a címlapra
Kiskunfélegyháza - Több mint 20 magyar nevezője van az idei Európai Kőfaragó Fesztiválnak

Több mint 20 magyar nevezője van az Európai Kőfaragó Fesztiválnak, amelyet péntektől vasárnapig Kiskunfélegyházán rendeznek meg - közölte a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének alelnöke az MTI-vel. (Fotó: Európai Kőfaragó Fesztivál Strasbourg - 2015)

Csanádi Gabriella elmondta: az Európai Kőfaragó Fesztivál a kihalófélben lévő kézműves szakma népszerűsítését szolgálja, hiszen a résztvevők a látogatók szeme előtt készítik el alkotásaikat a szecesszió vagy a puszta témakörében. Másrészt a találkozó új programja, hogy gyakorlott kőfaragó mesterek segítségével bárki vésőt és kalapácsot ragadhat, és miközben megismerkedik a kővel, annak megmunkálása közben próbára teheti kézügyességét, fantáziáját is.

Mint mondta, a találkozók történetének két évtizede alatt eddig tizenkét alkalommal jeleskedtek a magyarok Európa legjobb kőfaragó-kőszobrászai között. Az idei megmérettetés magyar nevezői között lesznek a budapesti, a győri és a gödi szakközépiskolák fiataljai, de benevezett az elmúlt években három első és egy harmadik helyezéssel díjazott Guth Bence is. Az ezredfordulón még tanulóként induló szakember ma már a szakma mesterei között vesz részt a megmérettetésen.

Guth Bence a témák kapcsán arról beszélt, hogy a szecesszió és annak formavilága ugyan nagyon közel áll hozzá, de magyar nevezőként, magyarországi helyszínen inkább a pusztát, a pusztai létformát választja. A korábbi évekhez hasonlóan azonban majd a helyszínen dönti el, mit is faragjon.

Ladomérszki Tamás sem véglegesítette még versenyötletét, de az már biztos, hogy szintén a pusztán élők mindennapjai, használati tárgyai ihletik majd kőbe faragott munkáját. A második alkalommal versenybe szálló szakember az elmúlt évben az ausztriai Salzburgban, tanuló kategóriában a második legjobbnak járó helyezést szerezte meg.

A jelentkezők mindkét témát szabadon értelmezhetik és versenymunkáikat romhányi homokkőből mintegy 16 óra alatt készíthetik el kizárólag kézi szerszámok használatával.

A szervezők - a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete, Kiskunfélegyháza önkormányzata, a Móra Ferenc Művelődési Központ és a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Közhasznú Egyesülete - tanuló és segéd, valamint mesterkategóriában három-három helyezést hirdetnek majd. Az ítészek csapatát külföldi szakértők mellett helyi művészek és szakemberek alkotják. Az eddigi évek gyakorlata szerint ezúttal is lesz egy különdíj, amelyet a közönség soraiból legtöbb szavazatot szerző alkotás készítőjének adnak majd át.

A 13 ország több mint 100 szakemberének részvételével zajló Európai Kőfaragó Fesztivál a közel két évtizedes múltú Városalapítók Hete rendezvénysorozathoz kapcsolódik.

Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója hangsúlyozta: a település alapításának ünnepén gazdag kulturális programkínálat várja a látogatókat. A városalapítókról szentmisén emlékeznek meg, majd ünnepi képviselő-testületi ülés keretében adják át a helyi kitüntetéseket. A gyermekprogramok között városnéző kisvonatozás, bábszínházi előadások, koncertek és kézműves foglalkozások kaptak helyet, de lesz gólyalábas produkció és népi játéktér is. Idén is felvonulással köszöntik a város ünnepét az olaszországi Feltre testvértelepülésről érkező zászlóforgatók, az esti koncertek fellépői között pedig Nagy Feró és a Beatrice, Dér Heni, Kocsis Tibor és Rúzsa Magdi szerepel.

A szintén pénteken kezdődik Varázskert a lombok árnyékában mottóval a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás és fesztivál. A programok között kocsmakvíz, társasjáték-est, koncert és táncház is szerepel.

(MTI)