Kecskeméti országgyűlési képviselők: Írja alá mindenki a nemzeti konzultáció kérdőívét!

Vissza a címlapra
Kecskeméti országgyűlési képviselők: Írja alá mindenki a nemzeti konzultáció kérdőívét!

A kormány és a Fidesz-KDNP is arra kéri az állampolgárokat, hogy mindenki írja alá a nemzeti konzultáció kérdőívét, mely a családtámogatásokról szól, és így vegyenek részt a magyar családpolitika alakításában - mondták Dr. Zombor Gábor, és dr. Salacz László Kecskemét országgyűlési képviselői azon a közös sajtótájékoztatón, amit 2018. december 6-án, csütörtökön tartottak. Mindeközben hangsúlyozták: Magyarország Kormánya a hivatalba lépése óta kiemelten fontosnak tartja a gyermeket nevelő családok védelmét és támogatását. Ezért vezették be a gyermekek után járó adókedvezményt, és emelték kétszeresére 2010-hez képest a családoknak jutó támogatásokat.

- Arra vállalkozunk ma, hogy a kecskemétiek irányába is közvetítsük azt a fontos kérdést, hogy az új nemzeti konzultáció mennyiben fogja befolyásolni a családok életét. Hiszen egyértelműen a családok védelme, és támogatása érdekében indult ez az új kormányzati kezdeményezés. Mi is arra ösztönzünk mindenkit a választókerületünkben, hogy éljenek a véleménynyilvánítási lehetőséggel, és meggyőződésük szerint töltsék ki, majd pedig küldjék vissza az íveket.

Zombor Gábor azt a véleményét hangsúlyozta, hogy a konzultációban olyan témákról tudnak az állampolgárok véleményt nyilvánítani, amelyek meghatározzák gyermekeink, unokáink életét, jövőjét. Egy nemzet megmaradásának feltétele ugyanis az, hogy többen szülessenek, mint ahányan elhunynak. A demográfiai válság pedig sajnos részben már elérte Magyarországot is. Ezt a folyamatot közös akarattal, együttműködéssel, a felelős nemzetben gondolkodó kormány meg tudja fordítani, ha az ügy mellé állnak az állampolgárok is.

- Országgyűlési képviselői munkánk talán legfelemelőbb része következik most abban az esetben, ha a családok, a fiatalok, az anyák részéről olyan támogatást kapunk, amit remélünk - mondta dr. Zombor Gábor. - Ennek egyébként már most vannak jelei, hiszen eddig már több, mint 700 ezren véleményt nyilvánítottak. A véleményem az, hogy az országgyűlési vitát követően egy olyan ügyben tudunk majd döntést hozni, ami megerősíti a főállású anyák státuszát, és jelentősen javíthatja a fiatalok életkezdési feltételeit ahhoz, hogy itthon Magyarországon tudjanak családot alapítani. Ezeknek a döntéseknek a haszna majd valamikor az utódainknál fog jelentkezni. Mindenkit arra biztatok, hogy december 21-ig akár postai úton, akár interneten tegye meg észrevételeit, hiszen egy rendkívül fontos kérdéscsoportban tudnak most véleményt nyilvánítani.

Dr. Salacz László néhány konkrét adattal is alátámasztotta Dr. Zombor Gábor szavait.

-  A Fidesz-KDNP kormány a magyar emberek többségét érintő ügyekben tart ismét konzultációt - mondta dr. Salacz László. - A 4 év ugyanis, amíg egy parlamenti ciklus tart, hosszú idő, és időközben változhat a választók véleménye. Az Orbán kormány kíváncsi a választók véleményére, és ezt a véleményt be is fogja építeni a politikájába. Alapvető véleménykülönbség van a brüsszeli politika, és a magyar álláspontok között. Amíg Brüsszel Európa demográfiai válságát és a munkaerőhiányt elsősorban a bevándorlással kívánja megszüntetni, addig Magyarország a családok és a gyermekek támogatásával kívánja ezeket a problémákat orvosolni. Brüsszel alapjaiban téves megközelítését az ellenzéki pártok teljesen magukévá tették, aminek többször is demonstratívan hangot adtak. Ennek leglátványosabb része az volt, amikor Bangóné Borbély Ildikó sajtókamerák kereszttüzében látványosan összetépte a nemzeti konzultációs kérdőívet. A másik megdöbbentő mozzanata pedig az volt, amikor a Gyurcsány párti Bauer Tamás azt a véleményét hangsúlyozta, hogy nem a családokat kell támogatni, hanem a bevándorlást. Mert véleménye szerint arra nincs semmi remény, hogy a családokban több gyermek fog születni.

Ennek azonban dr. Salacz László szerint már a tények is ellent mondanak, hiszen emlékei szerint 2010-ben 1,25 volt a termékenységi ráta Magyarországon. Majd a Fidesz-KDNP kormány hatalomra kerülését követően megtették a családpolitikában azokat az intézkedéseket, melyeket követően 1,49-re emelkedett ugyanez a ráta. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez még mindig nagyon kevés, és ezért kell a családokat támogatni még inkább.

- Az ellenzéki képviselők akciója és véleménye csak első látásra megdöbbentő - mondta dr. Salacz László. - Hiszen, ha visszatekintünk a Gyurcsány kormány alatt történt megszorításokra, akkor emlékszünk arra, hogy a célpontok elsősorban a gyermekes családok voltak. Elvették a családi adókedvezményt, megszüntették az otthonteremtési támogatásokat, bölcsőde és iskola bezárásokkal nehezítették meg a családok életét. Úgy gondolom, hogy amennyiben ismét hatalomra kerülnének, akkor ezt a receptet követnék. Ezt bizonyítja az is, hogy nem támogatják azokat az intézkedéseket, amelyek a családok érdekében történnek. Nem támogatták a családi adórendszer bevezetését, nem támogatják, hogy a kétgyermekeseknek nyújtott adókedvezményt megemeljük, nem támogatják a 3 éves GYES visszaállítását, és nem támogatták a családok otthonteremtési programját sem. Továbbá ellenzik minden olyan intézkedésünket is, amelyek az illegális bevándorlók magyarországi tartózkodását akadályoznák.

A Fidesz kecskeméti országgyűlési képviselői hangsúlyozták, hogy a Fidesz-KDNP kormány számára mindig is a család és a gyermek volt az első. Ennek részeként januártól tovább nő a kétgyermekesek adókedvezménye: ez havi szinten 40 ezer forint lesz. Minden eddiginél több jut otthonteremtésre, így december 1-től a kétgyermekesek is igénybe vehetik majd a 10 millió forintos kedvezményes kamatozású hitelt. Melyhez a kormány garantálja, hogy a 25 éves futamidő alatt 3 százalék fölé nem mehetnek a kamatai. Emelkedik a GYED, és a csecsemőgondozási díj összege, és 10 milliárdot fordít a kormány a családbarát szülészetek megvalósítására. Jövőre pedig minden eddiginél több forrás jut a családok támogatására: ennek összege meg fogja majd haladni a 2000 milliárd forintot.

Galéria (13 kép)

Összes kép letöltése