Kecskeméti Kórház - 200 felett van naponta az orvos-beteg találkozások száma az SBO-n

Vissza a címlapra
Kecskeméti Kórház - 200 felett van naponta az orvos-beteg találkozások száma az SBO-n

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Osztályán (SBO) átlagosan 95-98 fő a napi betegforgalom és ebben nincsenek benne a traumás esetek. Hétfői és pénteki napokon gyakran 120-130 beteg is érkezik 24 óra alatt. A sürgősségi baleseti eseteket is beleszámítva bőven 200 feletti az orvos-beteg találkozások száma egy nap alatt - nyilatkozta a dr.info.hu hírportálnak Dr. Szabó István, a Bács-Kiskun Megyei Kórház kecskeméti Sürgősségi Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosa. (Fotó: Dr. Szabó István újraélesztésre tanítja Ivkovicné Béres Tímeát, a kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.)

A sürgősségi osztályok jellegüknél fogva folyamatos és nagy terhelésnek vannak kitéve, azonban a nyári időszak újabb kihívások elé állítja nap, mint nap az ott dolgozókat. Hőség, kiszáradás, hányás-hasmenés, keringési zavarok, szédülés, kézzsibbadás, esetleg kullancs- vagy bedagadt szúnyogcsípés. Szinte mindennapos sürgősségi esetek mellyel a kórházba megyünk sietve. Jól tesszük?

A sürgősségi ellátás különösen kritikus terület, hiszen itt elvileg a legsúlyosabb eseteket látják el. A gyakorlatban azonban ez sok esetben másként van. Dr. Szabó István, a Bács-Kiskun Megyei Kórház kecskeméti Sürgősségi Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosát kérdeztük a nyári időszak jellemzőiről.

- Mennyi beteg van átlagosan egy nap a sürgősségi osztályon, Kecskeméten?

- A sürgősségi osztályon átlagosan 95-98 fő a napi betegforgalom és ebben nincsenek benne a traumás esetek. Hétfői és pénteki napokon gyakran 120-130 beteg is érkezik 24 óra alatt. Sürgősségi baleseti eseteket beleszámítva bőven 200 feletti az orvos-beteg találkozások száma egy nap alatt. Úgy tapasztaljuk, hogy a korábbi évtizedekkel ellentétben, napjainkban már nyáron is emelkedik a betegszám, mely többek között a felvevő terület növekedésének, illetve a háziorvosok szabadságra menetelének is köszönhető - tudjuk meg Dr. Szabó István főorvostól.

- Milyen jellemző problémával fordulnak nyáron a kórházi sürgősségi ellátáshoz?

- A nyári időszak fertőzéses, hasmenéses, szédüléses betegségek szezonja, melynek oka lehet gyomorrontás, ételmérgezés, vagy a nagy melegben kiszáradás. A leggyakoribb hiba, hogy a hőségben csak vizet pótolunk és sót nem, ami akár komoly problémákhoz vezethet. Hosszútávon természetesen jó a sószegény diéta, főleg a magas vérnyomás megelőzésére, kezelésére, de ha izzadunk nyáron, a sót is feltétlenül pótolni szükséges. Sokszor tapasztaljuk, hogy a szédülés, végtaggyengeség, zsibbadás hátterében a só hiánya áll, utólag laborral igazolva.

Az interjú folytatását IDE kattintva tekinthetik meg!

(Forrás: dr.info.hu)